Bogataši pripremaju bunkere za apokalipsu, no oni im u jednom slučaju neće pomoći

Bogataši pripremaju bunkere, a tzv. prepperi pune podrume s različitim namirnicama, no pitanje je koliko to ima smisla.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2023. / 09:31

Apokalipsa (Foto: Getty Images)

Poznato je kako su neki bogataši, pogotovo oni koji su milijarde stekli u tehnološkom sektoru, opsjednuti apokalipsama i traženjem zaštite od katastrofa u nekakvim udaljenim i skrivenim bunkerima i čini se kako je najpopularnija destinacija za takva skloništa Novi Zeland. Jedan od takvih bogataša koji želi biti spreman za apokalipsu jest Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a. On, kako je priznao novinarima, nema bunker za sudnji dan, no zato ima, kako je rekao - “strukturu”, što god da to značilo.

Robot ubojica, ilustracija Stručnjaci upozoravaju na tri najveće prijetnje od umjetne inteligencije

No dok bi takvi bunkeri, strukture i sve što tzv. preperri pripremaju kako bi spremni dočekali nekakve nuklearne apokalipse, ratove ili što god, možda i mogle pomoći da prežive u nekim situacijama, čini se kako neće moći pobjeći od jedne opasnosti. Ništa od toga neće vam pomoći ako opća umjetna inteligencija ode u krivom smjeru, našalio se tijekom nedavne konferencije u organizaciju WSJ-a Sam Altman.

Iako se Altman šalio, oni koji su pesimistični oko razvoja umjetne inteligencije i njenog utjecaja na čovječanstvo, vjerojatno će se složiti s takvim načinom razmišljanja.

Altman je spomenuo opću, a ne generativnu umjetnu inteligenciju. Dok su mogućnosti današnje umjetne inteligencije iznimno velika, ona je i dalje ovisna o podacima na kojima je trenirana i ne može se mjeriti s ljudskom inteligencijom i ponajviše se koristi kao asistent ljudima. Budućnost, to je jasno, donosi AI koja će biti još moćnija i inteligentnija i jednom će moći obavljati sve intelektualne zadatke kao i ljudi te će njena inteligencija vjerojatno nadmašiti ljudsku inteligenciju. Odgovor na pitanje što će se onda dogoditi nitko ne zna, a jednom ćemo možda i saznati kako će izgledati takav svijet i možemo se samo nadati kako će opća AI razmišljati pozitivno o budućnosti i napretku čovječanstva.

Mišljenja o tome kakvu nam budućnost donosi umjetna inteligencija su podijeljena, a ranije ove godine brojni znanstvenici i stručnjaci na ovom polju čak su tražili pauziranje njena razvoja, dok vlade i regulatorna tijela brojnih zemalja užurbano rade na pravilima i zakonima s kojima žele postići da taj razvoj ne ode u krivom smjeru.

Roboti ubojice Još jedno apokaliptično upozorenje: AI predstavlja prijetnju za čovječanstvo poput nuklearnog rata

Jedan od onih koji upozoravaju na potencijalne probleme upravo je i Sam Altman, za kojeg možemo reći da je jedna od najupućenijih osoba u toj industriji. U jednoj ranijoj objavi na blogu njegove kompanije, koju je napisao s kolegama, upozorava se kako bi do kraja ovog desetljeća umjetna inteligencija mogla nadmašiti ljude u većini područja te da bi mogla predstavljati egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo. Također, podržao je izjavu koju su potpisali izvršni direktori DeepMinda i Anthropica u kojoj se upozorava kako AI predstavlja rizik od uništenja čovječanstva i trebala bi se tretirati na sličan način kao pandemije i nuklearni rat.

Izvor: Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti