Rat u Ukrajini uskoro će vidjeti sve više "željeznih vojnika"

Ljudski je život neprocjenjiv, pa je potencijal korištenja ratnih dronova na kopnu, moru i zraku postao sve veći imperativ za Ukrajinu.

Branimir Vorša | 20.09.2024. / 09:46

Ukrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici (Foto: Afp)

Šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov predviđa promjenu u načinu ratovanja, s bespilotnim letjelicama koje će zamijeniti vojnike na bojnom polju. Govoreći na Konferenciji o europskoj strategiji Jalta održanoj u Kijevu, Budanov je primijetio da se tehnologija bespilotnih letjelica još uvijek razvija, ali da isto tako brzo napreduje.

Ljudski je život neprocjenjiv

To su tek nove stvari, rekao je, očekujući da će se broj kopnenih dronova isto tako povećati uvelike za nekoliko desetaka ove godine. Prema Budanovu, inovacija dronova proizlazi iz ljudske želje za samoodržanjem. Ljudi oklijevaju ići u bitku, pa ako možete poslati dron, deset dronova ili jednog vojnika, uvijek ćete izabrati poslati deset dronova, objasnio je.

Priznao je da će i Ukrajina i Rusija razviti obranu od dronova, ali je rekao da će bespilotni sustavi biti zaštitni znak vojne tehnologije u narednim desetljećima. Možete napraviti još jedan dron od deset, ali životi su neprocjenjivi. To je najvažnije, naglasio je Budanov.

Uspon naoružanih robota

Ukrajina već koristi bespilotne letjelice opremljene eksplozivom i oružjem, a naziva ih kamikazama ili platformama za robotsko oružje. Ukrajinsko ministarstvo obrane odobrilo je deset robotskih sustava koji imaju za cilj zamijeniti ljudske vojnike u različitim ulogama, uključujući borbu, izviđanje i logistiku, a nazvali su ih "željeznim vojnicima".

Rusija također unapređuje sposobnosti bespilotnih letjelica, s izvješćima o bespilotnim letjelicama za bacanje granata na bojnom polju. Obje zemlje povećavaju proizvodnju, s tim da Ukrajina planira izgraditi više od milijun dronova 2024. godine, dok Rusija namjerava proizvesti njih 1,4 milijuna sljedeće godine.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti