Inovativnost na djelu: Ukrajinci pretvorili automobil u jednu od najmanjih hidrogenskih bombi

Ukrajinski borci na genijalan su način prenamijenili spremnik vodika Toyote Mirai kako bi stvorili moćnu bombu, pretvarajući električni automobil u ključno oružje protiv ruskih snaga u Vovčansku.

Branimir Vorša | 14.08.2024. / 09:05

Toyota Mirai
Toyota Mirai (Foto: Afp)

Hrabrim potezom ukrajinski borci pretvorili su opasni potencijal spremnika goriva automobila na vodik u moćno oružje protiv ruskih snaga. Tijekom srpanjske protuofenzive u Vovčansku, na sjeveru Ukrajine, konstruirali su bombu na daljinsko upravljanje koristeći spremnik vodikovog goriva Toyote Mirai, navodno stvorivši jednu od najmanjih hidrogenskih bombi ikada.

Nakon što su se ruske snage povukle u tvornicu agregata sjeverno od Vovčanska, ukrajinski borci nisu mogli izravno napasti tvornicu zbog ograničenih vojnih resursa. Umjesto toga, počeli su spašavati dijelove iz raznih vozila, uključujući Tesle, kako bi napravili samoubilačke dronove iz kućne radinosti i druga vozila na daljinsko upravljanje. Trebao im je novi pristup, posebice s dronovima ograničenim elektroničkim protumjerama, a svoje su rješenje pronašli u Toyoti Mirai.

Ukrajinski MiG-29 baca navođene bombe Hammer na ruske položaje VIDEO Ključna taktika: Pogledajte kako ukrajinski MiG-29 akrobatski baca navođene bombe na ruske ciljeve

Miraijev spremnik vodika, koji teži oko 52 kilograma i drži oko 5,5 kilograma vodika pri tlaku od 690 bara (10.000 psi), bio je ključan za operaciju. Taj spremnik, dizajniran da izdrži ekstremne pritiske, sadrži ekvivalent od oko 162 kilograma TNT-a. Ukrajinski borci kombinirali su tu ogromnu energiju s dodatnim plastičnim eksplozivom kako bi stvorili razarača bunkera.

Bomba je postavljena na vozilo na daljinsko upravljanje, koje se kretalo oštećenim mostom pod okriljem drveća i uspješno stiglo do kompleksa koji drže Rusi. Nakon detonacije, bomba je proizvela oblak gljive i veliku vatru, koja je vjerojatno pogodila rusko skladište streljiva. Eksplozija je ugrozila ruske utvrde, prisilivši ih da ojačaju svoj položaj, što je zauzvrat oslabilo druge dijelove njihove obrane.

Nuklearna eksplozija Posljedice nuklearne eksplozije u Hirošimi nude mogući uvid u formiranje Sunčeva sustava

Kao rezultat toga, ukrajinske snage uspjele su osvojiti teren i ugroziti ruske linije opskrbe. Bitka za Vovčansk se nastavlja, ali doprinos Toyote Mirai navedenoj ukrajinskoj pobjedi je neosporiv.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti