VIDEO Ključna taktika: Pogledajte kako ukrajinski MiG-29 akrobatski baca navođene bombe na ruske ciljeve

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo koristi tehniku bombardiranja ruskih ciljeva koja se pokazuje kao ključna taktika jer im omogućuje precizne udare iza linija bojišnice, istovremeno osiguravajući sigurnost pilota i zrakoplova za buduće misije.

Branimir Vorša | 28.06.2024. / 09:54

Ukrajinski MiG-29 baca navođene bombe Hammer na ruske položaje
Ukrajinski MiG-29 baca navođene bombe Hammer na ruske položaje (Foto: X/Archer83Able)

Nedavno objavljeni video prikazuje ukrajinski borbeni avion MiG-29 Fulcrum kako izvodi bacanje bombe na niskim visinama, koristeći precizno navođenu bombu Hammer francuske proizvodnje. Ta je bomba dizajnirana za takvu isporuku, iako bi mogla biti i riječ o američkoj kliznoj bombi s proširenim dometom JDAM-ER. Navedena tehnika bombardiranja smanjuje izloženost lansirnog zrakoplova neprijateljskoj protuzračnoj obrani.

Na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama vidi se kako MiG-29 izvodi spomenuto bacanje bombe. Još jedan video navodno prikazuje bombe koje udaraju na granični prijelaz između ukrajinske regije Kharkiv i ruske regije Belgorod. Harkov je bio žarište značajne ruske ofenzive od svibnja.

Satelitske snimke prije i poslije ukrajinskog napada dronovima na Su-57 Ukrajinci tvrde da su oštetili najbolji ruski borbeni zrakoplov Su-57 - 600 kilometara od prve linije bojišta!

Iako je video isječak MiG-29 niske razlučivosti, što otežava potvrdu točne vrste korištene bombe, presijeca se na snimku koja pokazuje nešto što izgleda kao dva dimna traga, što sugerira korištenje francuskih Hammer bombi, piše portl The War Zone. Poznato je da ukrajinski Fulcrum i Su-25 Frogfoot avioni nose te bombe, koje od siječnja isporučuje Francuska. Dodatno, ukrajinski MiG-29 i Su-27 Flanker avioni sada mogu nositi i JDAM-ER zahvaljujući posebnim modifikacijama.

VIše o Hammer bombi

Francuske Hammer bombe su precizno navođeno streljivo stvoreno pričvršćivanjem dijela za navođenje montiranog na nosu i repnog kompleta za proširenje dometa (REK) na standardnu ​​željeznu bombu. Slično kao JDAM-ER, Ukrajina je dobila Hammer bombe od 250 kilograma, poznate kao AASM-250.

Tehnika bombardiranja bacanjem bombi nakon naglog uzleta iz položaja niskog preleta (engl. toss bombing) stara je desetljećima. Omogućuje zrakoplovima da ostanu dalje od neprijateljske obrane neizravnim bacanjem bombi na ciljeve. Tijekom Hladnog rata i SAD su koristile tu metodu za isporuku nuklearnih bombi iz manjih ili sporijih letjelica, pružajući više vremena za bijeg od radijusa eksplozije.

Nenavođeno streljivo koje se koristi u takvom bombardiranju manje je precizno, ali Hammer i JDAM-ER bombe dolaze s inercijalnim navigacijskim sustavima potpomognutim GPS-om, koji omogućuju precizno ciljanje čak i kada su neizravno puštene. Sustav REK francuske Hammer bombe proširuje joj domet s raketnim pojačivačem na kruto gorivo, što mu omogućuje da pogodi ciljeve udaljene do 70 kilometara s većih visina, slično JDAM-ER bombama bez dodatnog raketnog pogona.

F-35A JSF Službeno odobreno: Američki borbeni zrakoplov F-35A odsad može nositi i nuklearne bombe

Hammerov REK dizajniran je za lansiranje na malim visinama, omogućujući bombi da dosegne ciljeve na većim dometima uzdignutom putanjom. Proizvođač Safran tvrdi da može pogoditi mete udaljene najmanje 15 kilometara s malih visina, udarajući u ciljeve s većom energijom od klizećih bombi.

Logičan taktički potez Ukrajinaca

Ukrajinski zrakoplovi koji koriste navedenu tehniku bacanja bombi za Hammer ili JDAM-ER navođene bombe je logično s obzirom na prijetnje protuzračne obrane s kojima se obje strane suočavaju. Unatoč više od dvije godine sukoba, niti jedna strana nije postigla zračnu nadmoć. Zbog tih prijetnji ruski i ukrajinski helikopteri već neko vrijeme koriste istu tehniku s nevođenim raketama. Rusko ratno zrakoplovstvo pak učinkovito koristi vlastite klizeće bombe.

Od siječnja 2023., ruski zrakoplovi upotrebljavaju veće samostojeće klizne bombe s iskačućim krilima kako bi smanjili izloženost ukrajinskoj protuzračnoj obrani, posebice sustavima zapadnih izvora poput Patriota.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti