Booking, ByteDance i platforma X ispunjavaju uvjete i mogli bi biti proglašeni nadzornicima pristupa u EU-u

Kako ističu iz EK-a, utvrđene su ukupno 22 osnovne usluge platforme koje pružaju nadzornici pristupa i pravila iz Akta o digitalnim tržištima na njih će se početi primjenjivati već od 7. ožujka 2024.

Martina Čizmić | 05.03.2024. / 08:05

Digitalna Europa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska komisija još je u rujnu 2023. godine, na temelju Akta o digitalnim tržištima, utvrdila prvih šest nadzornika pristupa - Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft. I dok su drugi prihvatili tu odluku, ByteDance, vlasnik TikToka, smatrao je da ne ulazi u tu kategoriju. 

No nakon što je EK dobio povratne informacije o samim uslugama koje platforme pružaju, kao nadzornici pristupa mogli bi biti proglašeni i Booking, ByteDance i platforma X. 

Tri su glavna kvantitativna kriterija na temelju kojih se može pretpostaviti da je tvrtka nadzornik pristupa kako je definirano u Aktu o digitalnim tržištima: a) poduzeće ostvaruje određeni godišnji prihod u europskom gospodarskom prostoru i pruža osnovnu uslugu platforme u najmanje trima državama članicama EU-a; b) poduzeće pruža osnovnu uslugu platforme za više od 45 milijuna mjesečno aktivnih krajnjih korisnika koji imaju poslovni nastan ili se nalaze u EU-u i više od 10.000 godišnje aktivnih poslovnih korisnika s poslovnim nastanom u EU-u; c) poduzeće je ispunjavalo drugi kriterij u posljednje tri godine.

Podsjećamo, tvrtke mogu podlijegati Aktu o digitalnim tržištima ako upravljaju takozvanom osnovnom uslugom platforme, kao što su, među ostalim, tražilice, trgovine aplikacijama i usluge slanja poruka te ako ispunjavaju i sljedeće kriterije: 45 milijuna aktivnih krajnjih korisnika mjesečno i 10.000 poslovnih korisnika godišnje, znatno utječu na tržište i imaju stabilan položaj na tržištu.

Komisija ima 45 radnih dana da odluči hoće li i Booking, platforma X i ByteDance odrediti kao nadzornike pristupa. Komisija će ocijeniti i sve argumente koje su poduzeća iznijela kako bi opovrgnula pretpostavku da bi ih trebalo odrediti kao nadzornike pristupa. Ako ih se potvrdi kao nadzornike pristupa, poduzeća će imati šest mjeseci za usklađivanje sa zahtjevima iz Akta o digitalnim tržištima.

Kako ističu iz EK-a, utvrđene su ukupno 22 osnovne usluge platforme koje pružaju nadzornici pristupa i pravila iz Akta o digitalnim tržištima na njih će se početi primjenjivati već od 7. ožujka 2024. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti