Britanci će prvi na svijetu imati hitnu pomoć na mlazni pogon

"Leteći bolničar" će, uz jet pack, nositi i 10 do 15 kilograma medicinske opreme, među kojom će biti defibrilator te monitor za nadziranje životnih funkcija pacijenta.

Martina Čizmić | 28.03.2022. / 10:55

Britanski leteći bolničari (Foto: GNAA)

U trenutcima kad je nekome potrebna hitna pomoć svaka je minuta bitna. No, često zbog gužvi u prometu, velike udaljenosti ili neprohodnog terena spasilačke službe gube dragocjeno vrijeme na sam put do osobe koja treba pomoć.

To bi se moglo promijeniti u Velikoj Britaniji. Medicinski djelatnici u Lake Districtu ovog bi ljeta na intervencije mogli odlaziti opremljeni motorima na mlazni pogon, odnosno jet packovima.

Prvi medicinski djelatnik već je završio obuku, a očekuje se da će to uskoro učiniti još dvoje djelatnika.

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte kako nizozemski vojnik zahvaljujući posebnom odijelu prkosi gravitaciji

Očekuje se da će, kad budu u potpunosti educirani, biti u mogućnosti u samo 90 sekundi prijeći put za koji im inače treba 30 minuta hoda. To će ujedno biti prvo korištenje jet pack odijela u medicinske svrhe.

Kako piše BBC, odijelo se sastoji od dva mala mlazna motora koji se stavljaju na ruke i jednog većeg koji letač nosi na leđima. Kombinacija ovih motora omogućuje letaču da upravlja svojom putanjom.

U Great North Air Ambulance (GNAA), koja će se koristiti ovim odijelima, uvjereni su da će ona biti od velike koristi te da će se upotrebljavati u 15 do 20 slučajeva tjedno, i to kad nije moguće koristiti helikopter.

Naime, helikopteru treba 25 do 30 minuta da dođe do pacijenta u Lake Districtu, i to pod uvjetom da na brdovitom terenu ima gdje stati i spustiti posadu. Problem je što udari vjetra i loša vidljivost mogu dodatno onemogućiti helikopter u letu.

Za "letećeg bolničara" to ne bi trebao biti problem. Zahvaljujući jet packu koji je razvila britanska tvrtka Gravity Industries, trebao bi moći letjeti i kad vjetar puše jačinom od oko 50 kilometara na sat.

Slika nije dostupna Britanski "Iron Man" pokazao mogućnosti svojeg odijela vojnim šefovima: "Na zadivljujući način su pokazani inovacija i tehnološki napredak"

"Leteći bolničar" će, uz jet pack, nositi i 10 do 15 kilograma medicinske opreme, među kojom će biti defibrilator te monitor za nadziranje životnih funkcija pacijenta.

Upravo je letenje s tom dodatnom opremom poseban izazov za bolničare. No, trening koji prolaze trebao bi im olakšati navikavanje na različite uvjete.

Zasad su komentari bolničara, ali i prolaznika koji su ih vidjeli veoma pozitivni. Kako će se cijeli projekt pokazati u praksi, vidjet će već ovog ljeta, kad bi "leteći bolničari" trebali početi s radom.

Inače, ovaj je program trebao biti pokrenut još 2020. godine, ali je zbog pandemije zaustavljen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti