Britanci otkrili jednog od najaktivnijih kineskih špijuna, bio je posebno aktivan na popularnoj društvenoj mreži

Moderni špijuni iznimno su aktivni na društvenim mrežama putem kojih pronalaze svoje žrtve.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2023. / 09:31

Špijun (Foto: Getty Images)

Jedan kineski špijun čak je pet godina operirao po LinkedInu, stupajući u kontakt s državnim i sigurnosnim službenicima Velike Britanije te znanstvenicima pokušavajući iz njih izvući osjetljive informacije koje bi Kini mogle biti zanimljive i korisne. Najčešće ime kojim se koristio bio je Robin Zhang, iako je na LinkedInu imao otvorene profile i kao Eric Chen Yixi, Robin Cao, Lincoln Lam, John Lee i Eric Kim s kojih je također kontaktirao žrtve.

Slika nije dostupna Hakeri povezani s Kinom špijunirali su vladine agencije u najmanje 16 zemalja

Kao profilne fotografije koristio je slike koje je skidao sa stock stranica, dok je imena kompanija za koje je radio izmišljao.

Njegov modus operandi bio je takav da je osobama koje su mu bile zanimljive prvo slao zahtjev za prijateljstvom, nakon čega je dugo i postupno gradio odnos kako bi stekao njihovo povjerenje. Kada bi se zbližili, onda bi im nudio velike svote novaca u razmjenu za određene informacije.

Jednom je konzultantu za zapošljavanje tako nudio 10 tisuća dolara svaki put kada bi mu predao informaciju o kandidatima za zapošljavanje u obavještajnoj službi, dok je drugima nudio besplatna putovanja u Kinu, nastupe na velikim konferencijama itd. Prema vjerovanju zapadnih sigurnosnih službi, ovo je jedan od najaktivnijih špijuna koji rade protiv britanskih interesa.

Ovo nije prvi put da su otkrivene aktivnosti kineskih špijuna na LinkedInu. Jedan je muškarac tako prije 3 godine priznao kako je putem te društvene mreže tražio osobe od kojih bi mogao izvući važne informacije. Na LinkedInu su aktivni i sjevernokorejski hakeri koji su se na toj mreži predstavljali kao agencija za zapošljavanje za američke obrambene kompanije, a kada su uspostavili kontakt s korisnicima slali su im maliciozne datoteke putem privatnih poruka. U toj kampanji nastradale su, barem koliko je poznato, dvije europske vojne kompanije.

Britanske sigurnosne službe svjesne su opasnosti koja im prijeti te da kineska obavještajna služba koristi LinkedIn, kao i druge društvene mreže na kojima cilja državljane njihove zemlje. Ono na što posebno upozoravaju jest da kineski špijuni ne ciljaju samo zaposlenike državnih službi, već su na udaru i kompanije i njihovi zaposlenici, kao i znanstvenici i članovi akademske zajednice.

Ilustracija Tajno oružje na koje nitko ne bi posumnjao: Kako su ove životinje postale dio ratovanja

Kako je objasnio ministar za sigurnost Velike Britanije Tom Tugendhat, oni se aktivno bore protiv takvih prijetnji te su ranije pokrenuli kampanje s kojima građane upozoravaju na prijetnje s društvenih mreža. Protiv takvih prijetnji bore se i u LinkedInu. U komentaru za Business Insider rekli su kako je otvaranje lažnih profila kršenje njihovih pravila korištenja te da konstantno traže znakove malicioznih aktivnosti i aktivno radne na brisanju takvih lažnih profila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti