Britanci šalju svoj najbolji tenk Challenger 2 u Ukrajinu, evo što to znači i na bojnom polju

Jednom kad se pojavi na bojištu, Challenger 2 bit će superiorniji od svakog ruskog borbenog tenka kojem se suprotstavlja, ističe britanski vojni stručnjak.

Branimir Vorša | 15.01.2023. / 09:50

Britanski tenk Challenger 2
Britanski tenk Challenger 2 (Foto: Afp)

Britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je u subotu da će Velika Britanija poslati tenkove Challenger 2 vlastite proizvodnje u Ukrajinu. Britanci će time postati i prva zapadna zemlja koja će u Ukrajinu poslati jedan od najmoćnijih svjetskih teških tenkova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Velikoj Britaniji i rekao da će taj njihov potez Ukrajinu "ne samo ojačati na bojnom polju nego i poslati pravi signal drugim partnerima", piše BBC. Potporu Velike Britanije Ukrajini Zelenski je nakon Sunakove najave sad nazvao neprobojnom.

Očekuje se da će Britanci u Ukrajinu za početak poslati oko desetak tenkova Challenger 2. Evo što bi ti tenkovi mogli značiti u borbi protiv ruskih okupatora na terenu.

Jednom kad se pojavi na bojištu, Challenger 2 bit će superiorniji od svakog ruskog borbenog tenka kojem se suprotstavlja, ističe vojni stručnjak za Business Insider, a neka izvješća isto tako sugeriraju da bi ti tenkovi zadati značajan udarac Putinovim snagama u okupiranim dijelovima Ukrajine.

Zasad na razini simbolične geste Ukrajincima

Ipak, mali broj tih tenkova predstavlja više simboličnu gestu jer tih tenkova mora biti puno na bojnom polju da bi bili učinkoviti, smatra John Crump, britanski vojni veteran i zvršni direktor tvrtke Sibylline za obavještavanje o riziku.

Crump dodaje da bi potez Britanaca mogao otvoriti vrata drugim zapadnim državama da pošalju tenkove u Ukrajinu, rekao je, posebice serijski proizvedene tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje, koje već koristi nekoliko europskih zemalja.

Leopard nije tako dobar tenk jedan na jedan, ali uzet ću 400 Leoparda u odnosu na 10 Challengera 2, ističe Crump.

Poljska je tako u srijedu najavila da planira prebaciti tenkove Leopard u Ukrajinu, ali da im je potrebno dopuštenje iz Berlina. Njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je u četvrtak da Poljskoj neće stajati na putu, a izvješća sugeriraju da Njemačka također razmatra hoće li slijediti taj primjer.

Znatno superiorniji od ruskih borbenih tenkova

Crump smatra da bi britanski tenkovi Challenger 2 lako nadjačali ruske borbene tenkove, čiju osnovu predstavljaju uglavnom tenkovi T-72 iz sovjetske ere.

"Challenger 2 je dizajniran da obavi posao za koji Ukrajinci trebaju ovaj tenk. Sigurno su znatno bolji od bilo čega što Rusi imaju jer sve što smo dizajnirali tijekom Hladnog rata - Challenger 2, Leopard 2, M1 Abrams u SAD-u - sva su ta vozila dizajnirana da budu znatno bolja od ruskog ekvivalenta", rekao je Crump, koji je i sam upravljao tenkovima.

Challenger 2 ima 62,5 tone, V-12 dizelski motor od 1200 konjskih snaga i opremljen je s tri tipa oružja. Glavno naoružanje je top od 120 mm koji može ispaljivati protutenkovsko ili visokoeksplozivno streljivo, za koja Crump kaže da su dizajnirana za uništavanje stvari poput nešto lakših vozila i bunkera. Tu su još i dvije strojnice.

Crump naglašava da je sustav za upravljanje paljbom tenka nevjerojatno precizan. Challengerov top posebno je precizan unutar dometa od dva kilometra, rekao je britanski stručnjak, iako taj top ima veći domet, naravno.

Challenger 2 ima laserski daljinomjer koji podešava top prije gađanja cilja, uzimajući u obzir brojne čimbenike kao što su vjetar, temperatura i smjer kretanja ciljanog vozila. Termovizija također pomaže u praćenju ciljeva noću, a zapovjednička stanica ima periskop s panoramskim pogledom od 360 stupnjeva.

Ruski T-72 ne može mu ništa?

Tenk ima četveročlanu posadu, uključujući zapovjednika i topnika. Challenger 2 ima "sposobnost lovca-ubojice", što se odnosi na sustav ciljanja u kojem strijelac i zapovjednik mogu pratiti dvije odvojene mete istovremeno.

Te tenkove moćnima čini i to što su dobro zaštićeni oklopom Chobham, također poznatim kao oklop Dorchester, za koji Crump kaže da je jedan od najboljih oklopa na svijetu. Točan sastav oklopa strogo je povjerljiv i navodno može preživjeti izravan pogodak ruskog T-72, piše The Telegraph.

Zaboravili su dodati može li Challenger preživjeti izravan pogodak ruskih tenkova  T-80, T-90 ili T-14 Armata, kojih Rusija ima sigurno više od desetak.

Ono što je najviše impresioniralo strane zapovjednike kod Challengera 2 jest njegov učinkovit sustav ovjesa, koji mu omogućuje da lako klizi preko krajolika koje bi drugim tenkovima bilo teško prijeći, istaknuo je Crump.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti