Britanska mutacija koronavirusa nije problem: Pfizerovo cjepivo učinkovito je i protiv nje

Novo znanstveno istraživanje sugerira da Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv bolesti COVID-19 može pacijente zaštititi i od dviju vrlo zaraznih mutacija novog koronavirusa, otkrivenih u Velikoj Britaniji.

Branimir Vorša | 08.01.2021. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mutacije novog koronavirusa pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi uzrokuju globalnu zabrinutost zbog učinkovitosti novih cjepiva. Oba soja dijele zajedničku mutaciju nazvanu N501Y, koja predstavlja manju promjenu na šiljastom proteinu virusa SARS-CoV-2. Zbog te se promjene vjeruje da se oba mutirana soja toliko brzo i šire među populacijom.

Cjepiva koja se trenutačno nalaze i koja će se tek naći u optjecaju zapravo govore tijelu kako prepoznati šiljasti protein i kako se boriti protiv njega. Tim znanstvenika iz Pfizera udružio je snage s kolegama sa Sveučilišta Texas kako bi proveli laboratorijske testove i vidjeli jesu li spomenute mutacije utjecale na učinkovitost cjepiva.

Koristili su uzorke krvi 20 osoba koje su primile Pfizerovo cjepivo, a antitijela iz cjepiva uspješno su se obračunala s mutiranim virusom u tim uzorcima, pokazala je studija koja je objavljena u četvrtak navečer.

Riječ je o preliminarnoj studiji koja još nije prošla znanstvene recenzije.

"Bilo je vrlo umirujuće otkriti da barem jedna mutacija, zbog koje su ljudi najviše zabrinuti, čini se, ne predstavlja nikakav problem", naglasio je dr. Phillip Dormitzer, šef znanstvenog odjela u Pfizeru.

Dormitzer je pritom mislio na britansku varijantu, dok južnoafrička nije testirana i iduća je na redu. Južnoafrička varijanta novog koronavirusa, osim ranije navedene zajedničke mutacije s britanskom varijantom, ima i dodatnu mutaciju nazvanu E484K.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti