Britanska vlada ogorčena na WhatsApp i kriptirane poruke

Britanske vlasti tvrde kako niti jedna aplikacija ne bi smjela biti “utočišite za teroriste”.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.03.2017. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nažalost, priče poput one iz Londona, gdje je terorist pomračenog uma, Khalid Masood ubio četvero ljudi postale su pravilo, koje se potvrđuje diljem svijeta. I gotovo u pravilu ovakvi užasni događaju otvaraju hrpu pitanja koja se tiču privatnosti, za koju bismo svi željeli da je što čvršća, ali ponekad nije sve baš tako jednostavno.

Tijekom istrage, naime, pojavila se informacija kako je Khalid Masood netom prije napada poslao poruku pomoću WhatsApp aplikacije. Problem se pojavljuje u trenutku kada se zna da je WhatsApp, baš kao i brojne druge aplikacije, implementirao takozvanu “end-to-end” metodu enkripcije poruka, što znači da takve poruke nitko osim pošiljatelja i primatelja ne može pročitati, sve i da ih presretne, barem se tako deklarativno tvrdi.

Nema apsolutno nikakve dvojbe kako nam svima, kao pojedincima, odgovara ovakav način zaštite privatnosti, jer zadnje što bismo željeli je da netko čita naše poruke za koje ne želimo da ih nitko osim onoga kome ih šaljemo ne može pročitati.

A opet, što kada se ovakav način koristi za dogovaranje terorističkih napada, jesu li onda pravila privatnosti konačna svetinja ili se obrisi radikalno mijenjaju? Amber Rudd, ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije, nimalo ne spori, u razgovoru za BBC bezrezervno je konstatirala kako je ovakvo stanje apsolutno nedopustio, izrazivši razočaranje WhatsApp aplikacijom i svim ostalim aplikacijama koje koriste “end-to-end” enkripciju.

“Ovo je posve neprihvatljivo, ne bi smjelo postojati mjesto na kojem se teroristi mogu sakriti. Moramo biti sigurni da WhatsApp i mnoge druge slične njima ne pružaju sigurnu utočište i način da mogu komunicirati jedni s drugima, bez straha da će biti otkriveni. Naše službe jednostavno moraju imati pristup kriptiranim porukama, jer na taj način možda mogu spriječiti ovakve napade”, rezolutna je Amber Rudd. Prozvala je društvene medije da razviju način koji će pomoći u otkrivanju ovakvih napada. “Trebamo pomoć, Googlea, Twittera, Facebooka i svih ostalih društvenih medija”, zaključila je Rudd.

Iz Facebooka, koji u svojem vlasništvu ima i WhatsApp kratko su odgovorili kako je “privatnost korisnika najvažnija i temeljno uvjerenje na kojem egzistiraju”, ne želeći dodatno odgovarati na poprilično izravne optužbe Britanije kroz riječi ministrice. Slično kao i sa slučajem Applea i FBI istražitelja prošle godine, tako će i ovaj izazvati različite reakcije i dijametralno suprotna razmišljanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti