Britanski znanstvenici podijelili dobre vijesti: Oksfordsko cjepivo protiv COVID-19 čini sve što se od njega očekuje

Oksforsko cjepivo temelji se na virusu obične prehlade, koje je tako obrađeno da ne može uzrokovati bolest kod ljudi.

Hina | 22.10.2020. / 14:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo za COVID-19 tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je u četvrtak detaljna analiza neovisnih britanskih znanstvenika.

Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti, rekao je David Matthews, stručnjak za virologiju sa Sveučilišta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva.

Slika nije dostupna Šok iz Brazila: Preminuo volonter koji je sudjelovao u ispitivanju cjepiva AstraZeneca

Slika nije dostupna Europska agencija za lijekove mogla bi početkom 2021. odobriti čak tri cjepiva protiv COVID-19

AstraZeneca, tvrtka koja ga razvija u suradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv COVID-19.

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država diljem svijeta, poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih "instrukcija". To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi.

Fokus istraživača u Bristolu usmjeren je na procjenu koliko često i precizno cjepivo djeluje po programiranim genetskim uputama.

Ovo je važno istraživanje jer smo uspjeli potvrditi da se genetske upute ovog cjepiva ispravno prate kad uđu u ljudsku stanicu, priopćio je Matthews.

Drugi znanstvenici još nisu recenzirali istraživanje njegova tima, objavljenog kao pripremni tekst uoči evaluacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti