Brza i učinkovita reakcija: Pogledajte kako je Teslin autopilot spriječio još jedan sudar

Na mreži se pojavio još jedan videozapis s Teslinim autopilotom u glavnoj ulozi – računalo koje je upravljalo vozilom spriječilo je siguran sudar.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2019. / 11:04

Autopilot u akciji (Foto: Twitter)

Kada se na cesti s više traka u istom smjeru približavate automobilima u traci pored, iako nikada ne možete znati namjere vozača, pretpostavlja se da neće napraviti nekakav manevar ulaska u vašu traku jer je u takvim situacijama teško brzo reagirati i sudar je gotovo neizbježan. No sudar se ipak može izbjeći ako vozilom upravlja računalo, odnosno Teslin autopilot te su do sada su na YouTubeu objavljeni videozapisi u kojima su vlasnici Teslinih vozila pohvalili autopilot koji ih je spasio od sudara jer je u kritičnim trenutcima reagirao brže od vozača i izbjegao vozila s kojima bi se inače sudarili.

Na mreži se pojavio još jedan takav video na kojem se vidi odlična i brza reakcija Teslina autopilota nakon što je vozilo u traci desno "izletjelo" ispred Teslina Modela 3. Autopilot je reagirao u istom trenutku i skrenuo automobil ulijevo, čime se izbjegao sudar s bijelim pickupom te je sreća da u traci lijevo nije bilo drugih automobila.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk poslao poruku konkurenciji: Gem, set i meč za Teslu!

Model 3 danas je spasio moju obitelj od sudara… to je nevjerojatno, napisao je Raghu Konka, vlasnik ovog automobila na Twitteru i dodao kako je iznimno zahvalan, označivši pri tome profile na Twitteru Tesle i Elona Muska. Na Electreku kažu kako je autopilot prije vozača reagirao na prelazak pickupa u središnju traku te citiraju Konku, koji je rekao da sigurno ne bi uspio izbjeći sudar da nije bilo autopilota.

U posljednje vrijeme Elon Musk često govori o napretku koji je postigao autopilot te kako bi već ove godine računala u Teslinim vozilima mogla zamijeniti vozače, no da se takvo nešto dogodi, nije potrebno samo razviti naprednu tehnologiju, već donijeti i pravila i zakone s kojima će se urediti svi detalji u vezi s autonomnim vozilima i njihovim ravnopravnim sudjelovanjem u prometu.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti