Brže ne može: S dostavnim dronovima paket stiže već 10 minuta od narudžbe

Googleov Wing u jednom gradu u Virginiji počinje testirati dostavne dronove za FedEx i još nekoliko partnera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2019. / 14:17

Wing (Foto: Wing)

Posljednjih mjeseci ulice glavnog hrvatskog grada preplavili su brojni biciklisti Glova i Wolta koji korisnicima donose hranu i druge pakete koje su naručili. Te su kompanije zahvaljujući svojim aplikacijama omogućile brz i jednostavan način naručivanja, a unutar aplikacije moguće je platiti narudžbu, kao i pratiti kretanje dostavljača.

Budućnost dostave, koja će zamijeniti bicikliste, motore i automobile, vjeruju u kompanijama poput Amazona i Googlea, jesu dronovi. Njihovi ambiciozni planovi nisu nikakva novost, no u praksi se pokazalo da postoje brojne prepreke prije nego će bespilotne letjelice dostavljati naručene proizvode, od tehničkih preko sigurnosnih i regulatornih. Iako puno sporije nego su se tome nadali Amazon i Google, dostavni dronovi ipak se sve više testiraju, a ovog tjedna nove testove najavili su iz Winga, kompanije koja je nastala iz Googleova Projecta X i sada je dio Alphabeta.

Slika nije dostupna Googleov Wing u SAD-u pokreće servis za dostavu dronovima

Dostavne dronove testirat će u Christiansburgu, gradu u saveznoj državi Virginiji s oko 22 tisuće stanovnika, a korisnici će moći naručiti stvari poput grickalica, bombona, vode, jogurta i slično iz određenih trgovina, a moći će im se isporučiti i paketi FedExa.

Nakon što korisnici naruče određeni proizvod, dron kreće na mjesto za preuzimanje na kojem će pokupiti robu, i to ispuštanjem posebnog lanca na koji će osoba zadužena za dron postaviti proizvod. Bespilotna letjelica podignut će, osigurati i prenijeti paket na mjesto za isporuka na kojem će ga ispustiti (polako će ga spuštati dok ne dotakne tlo).

Dron za dostavu (Foto: Wing) Googleovi dronovi "napadaju" i Europu! Hranu će dostavljati bespilotne letjelice

Brzina leta iznosi čak oko 100 km/h, uz doseg od (samo) 10 km, a u Wingu očekuju da će vrijeme od narudžbe do dostave iznositi samo oko deset minuta. Testiranje bi trebalo početi tijekom sljedećeg mjeseca, a nije poznato koji je Wingov sljedeći korak, odnosno razmišljaju li o novim testiranjima na većim dijelovima SAD-a.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti