Brži od Androida čak 60 posto: Može li kineski operativni sustav ugroziti Google?

Osim Huaweija, na razvoju mobilnog operativnog sustava navodno rade i druge kineske kompanije, a prvi Huaweijev telefon s HongMeng OS-om na tržištu bi se mogao pojaviti već krajem godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2019. / 16:17

Huawei i Google (Foto: AFP)

Sve što znamo o mobilnom operativnom sustavu Huaweija bazirano je na glasinama te nema nikakvih službenih informacija o softveru na kojem ta kompanija radi, opcijama koje će imati te nije poznato kada će njegov razvoj biti finaliziran. No glasine koje kruže mrežom u posljednje vrijeme prilično su zanimljive, a posljednje stižu iz Global Timesa, medija bliskom vladajućoj partiji, pa ih ipak treba uzeti s dozom rezerve.

Google (Foto: AFP) Google upozorio Trumpa: Zabrana Huaweija mogla bi biti rizična za nacionalnu sigurnost

Izvori s kojima su razgovarali novinari Global Timesa kažu da Huawei aktivno surađuje s partnerima, velikim i poznatim kineskim kompanijama na razvoju i testiranju operativnog sustava HongMeng. Kompanije s kojima (navodno) surađuju jesu Tencent, četvrta najveća mobilna kompanija na svijetu Xiaomi te Oppo i Vivo te bi se možda i na njihovim telefonima u budućnosti mogao koristiti kineski operativni sustav.

Najveća prednost Huaweijeva softvera trebala bi biti njegova brzina – navodno bi HongMeng trebao biti čak 60 posto brži od Androida, no sigurno je kako se na tržištima izvan Kine ne bi raširio bez dostupnosti brojnih aplikacija na koje smo navikli.

Pitanje je kada bi se Hauweijev OS mogao pojaviti na tržištu, ali važno je napomenuti da se s njegovim razvojem ne kreće od nule te se na njemu radi već godinama, a sada će taj razvoj biti višestruko ubrzan. Najoptimističnije prognoze govore da će biti gotov do kraja godine, kada bi se mogao pojaviti na novoj verziji Matea ili u prvoj polovici sljedeće godine, na modelu P40. Takav OS isprva će ipak biti usmjeren prvenstveno kineskom tržištu, dok će se korisnici na ostalim tržištima držati Androida ili Appleovih telefona, barem na početku.

Huawei Hoće li zbog zabrane poslovanja s Huaweijem bez posla ostati deseci tisuća Amerikanaca?

Što se tiče ostalih kineskih kompanija, pored Huaweija i Honora, njima će na prvom mjestu sigurno biti, a ako se odluče na korištenje HongMenga, to će samo značiti da će korisnici na kineskom tržištu imati veći izbor softvera prilikom kupovine njihovih telefona.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti