Hoće li zbog zabrane poslovanja s Huaweijem bez posla ostati deseci tisuća Amerikanaca?

Iz Huaweija upozoravaju da o suradnji s njima ovise brojne američke kompanije, ali i radna mjesta za desetke tisuća ljudi u SAD-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2019. / 10:35

Huawei (Foto: AFP)

Nastavlja se tehnološko-politička sapunica između SAD-a i Huaweija, kineske kompanije koju Donald Trump smatra velikom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Sve je počelo kada su Amerikanci zabranili svim državnim agencijama i službama korištenje Huaweijeve opreme – Kinezi su se žalili te su i ovaj tjedan pokrenuli novi pravni postupak u kojem tvrde da je ta mjera protuustavna i traže donošenje odluke u njihovu korist, bez postupka suđenja.

Huawei i Google Analitičari izračunali: Evo koliko bi Google mogao izgubiti zbog blokade Huaweija

Mnogo veći udarac Huaweiju Amerikanci su zadali kada su ih stavili na crnu listu i zabranili im poslovanje s američkim kompanijama, nakon čega su Google, Intel, Qualcomm i druge kompanije najavili prekid suradnje koja predstavlja, kako neki novinari tvrde, egzistencijalnu prijetnju za drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu. Ne samo da im je zabranjeno poslovanje s američkim kompanijama, već je ta odluka utjecala i na poziciju Huaweija u Institutu inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), neprofitnoj stručnoj udruzi koja se smatra vodećim globalnim autoritetom na širokom tehničkom području od računanih znanosti i telekomunikacija preko potrošačke elektronike, električne energije itd.

Ta je odluka "šokirala globalnu akademsku zajednicu" jer nisu vjerovali da će se odluka o zabrani poslovanja odnositi i na IEEE, no iz organizacije kažu da će utjecaj trgovinskog rata imati ograničen utjecaj na njihove članove pa je zaposlenicima Huaweija zabranjeno recenziranje i uređivanje znanstvenih radova, dok će moći sudjelovati u nekim drugim aktivnostima.

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija Oštra poruka iz Huaweija: "Neki američki političari ne mogu podnijeti da smo napredniji od njih''

Kako će se razvijati situacija u budućnosti, teško je predvidjeti, no iz Huaweija upozoravaju SAD da će, ako se zabrana poslovanja nastavi, negativne posljedice osjetiti i američke kompanije i njihovi zaposlenici. Tako je na jučerašnjoj konferenciji za medije direktor za pravna pitanja Huaweija Song Liuping naglasio kako zabrana šteti ne samo milijardama korisnika njihovih usluga diljem svijeta, već će imati negativan utjecaj i na više od 1200 američkih kompanija te na desetke tisuća poslova u SAD-u.

Glavni operativac za sigurnost u američkoj podružnici Huaweija Andy Purdy vjeruje kako je njegova kompanija spremna izaći ususret sigurnosnim zahtjevima SAD-a i poduzeti sve mjere kako bi se problemi riješili, a poslovanje nastavilo. No problem je u činjenici što američki političari ne žele razgovarati s njima te su žrtve šireg geopolitičkog konteksta u odnosima između Kine i SAD-a.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti