Analitičari izračunali: Evo koliko bi Google mogao izgubiti zbog blokade Huaweija

Nastavi li se američka blokada Huaweija, Google bi mogao izgubiti i dodatne milijune.

Martina Čizmić | 28.05.2019. / 17:28

Huawei i Google (Foto: AFP)

Američka blokada kineskog Huaweija neće se odraziti samo na poslovanje te tvrtke, već će se prenijeti i na druge tvrtke koje su s njima imale unosne ugovore.

Nakon što je Google objavio da prekida suradnju s Huaweijem, uslijedio je domino-efekt. I druge američke tvrtke odlučile su poštivati odluku američke vlade te prekinuti poslovanje s kineskom kompanijom.

Huawei Imate Huaweijev mobitel? Što se sve mijenja i kako će Googleova "smrtna presuda" utjecati na vas?

Iako iz Huaweija ponavljaju kako će za njihove korisnike sve ostati isto kao i dosad, istovremeno ubrzano aktiviraju "plan B" ne bi li, što je moguće više, ublažili udarac koji su im zadali Amerikanci.

No grupa analitičara upozorava kako se uvođenje blokade neće negativno odraziti samo na Huaweijevo poslovanje, već i na poslovanje američkih tvrtki. Prije svega na Google.

Huawei Google sa svog popisa uređaja koji koriste Android uklonio dvije Huaweijeve perjanice, provjerite imate li ih i vi

Analitičari iz tvrtke Nomura Instinet upozoravaju kako bi, u najgorem slučaju, Google mogao izgubiti između 375 i 425 milijuna dolara. Svoju su procjenu temeljili na potencijalnim izgubljenim transakcijama u trgovini Google Play, servisu kojem Huaweijevi korisnici više neće moći pristupiti. Naime, Google uzima 30 posto od svake transakcije, a samo je u 2018. godine uprihodio 7 milijardi dolara, od čega čak 388 milijuna dolara otpada na Huaweijeve korisnike.

Iako su iz Huaweija najavili kako razvijaju vlastiti operativni sustav temeljen na Androidu, on neće biti dostupan prije kraja godine.

Nastavi li se američka blokada Huaweija, Google bi mogao izgubiti i dodatne milijune. Naime, Google s proizvođačima pametnih telefona dogovara licencu za korištenje Androida i drugih Googleovih servisa. I dok Android spada pod otvoreni kod i besplatan je za korištenje, Google naplaćuje za pristup Play Storeu i svojim aplikacijama (Gmail, Maps, YouTube, Google Docs...).

Huawei (Foto: AFP) Dan iz pakla za Huawei: Stvari su postale još gore za kinesku kompaniju

Ako se Huawei i Google (odnosno Kina i SAD) ne uspiju dogovoriti i izgladiti situaciju, Google bi i tu mogao pretrpjeti gubitak. Koliki? Teško je reći, no sigurno nije zanemariv.

Ni Googleu ni Huaweiju nije u interesu da ovakva situacija potraje. No pitanje je koliko će kineska i američka diplomacija brzo postići dogovor i ukloniti blokadu.

Ako Huawei uspije izbaciti svoj konkurentski operativni sustav, Google bi iz cijelog slučaja mogao izaći kao veći gubitnik no što se to činilo na samom početku.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti