Dan iz pakla za Huawei: Stvari su postale još gore za kinesku kompaniju

Osim što neće moći koristiti Googleov Android, Huawei neće moći koristiti ni tehnologiju kompanije ARM Holdings, koja je nužna za razvoj procesora koji pokreću mobilne uređaje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2019. / 07:19

Huawei (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Situacija za Huawei svakim je danom sve gora, a nakon što im je suradnju otkazao Google, dobili su novi veliki udarac jer je poslovanje s njima prekinula kompanija ARM Holdings. Također, britanski telekomi Vodafone i EE otkazali su početak prodaje Huaweijeva telefona Mate 20 X 5G, koji je trebao biti jedan od prvih mobilnih uređaja s podrškom za mobilne mreže pete generacije dostupan u Velikoj Britaniji. Umjesto Huaweijeva telefona, korisnici koji među prvima žele kupiti smartphone s podrškom za 5G morat će kupiti uređaj neke od konkurentskih kompanija.

Richard Yu Procurili detalji Huaweijeva plana: Situacija ne izgleda optimistično

No mnogo teži udarac s dalekosežnijim posljedicama jest ARM-ov prekid poslovanja s Kinezima zbog kojeg će ARM izgubiti veliki dio zarade, dok bi Huawei (barem privremeno) mogao u potpunosti prestati s proizvodnjom mobilnih uređaja. ARM-ova tehnologija neizostavan je dio procesora koji pokreću pametne telefone i, uskraćivanjem njihove licence Huaweiju, kineska kompanija više neće moći proizvoditi vlastite čipove koje su koristili u svojim pametnim telefonima.

Zbog toga su neki mediji počeli spominjati "dan iz pakla" za Huawei, koji se pripremao za scenarij u kojem neće moći koristiti Android te godinama radi na razvoju vlastitog operativnog sustava (naravno, pitanje je kvalitete tog OS-a), no prestanak suradnje s ARM-om znači da više neće moći razvijati vlastite procesore za koje im je potrebna ARM-ova licenca.

Dugoročno bi taj potez mogao skupo stajati i sam ARM jer svim kineskim kompanijama sada je jasno koliko ovise o američkoj tehnologiji koja im samo s jednim potpisom na papiru može postati nedostupna i ugroziti njihovo poslovanje, a možda i opstanak samih kompanija.

Rješenje je, dakle, ulaganje velikih resursa u razvoj vlastitih hardverskih i softverskih rješenja s kojima bi u nekoj budućnosti svi telefoni, ali i druga elektronika kineskih kompanija, radili na hardveru i softveru u potpunosti "made in China". U tom slučaju, naravno, više ne bi koristili tehnologiju ARM-a, čime bi ova kompanija izgubila velik dio prihoda.

Huawei Imate Huaweijev mobitel? Što se sve mijenja i kako će Googleova "smrtna presuda" utjecati na vas?

Što se Huaweija tiče, uvijek postoji mogućnost da se riješi odnos s Amerikancima te da se stvari vrate na staro, no kako napominju na The Next Webu, posljednjih tjedan dana napravljena je nemjerljivo velika šteta poslovanju, ali i ugledu kompanije te bi oporavak mogao biti dugačak i vrlo težak proces.

Izvor: The Next Web

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti