Zabrana koju je u svibnju potpisao američki predsjednik Donald Trump, a koja američkim tvrtkama ne dopušta (bez posebne dozvole) poslovanje s nepoželjnim tvrtkama, mogla bi imati puno ozbiljnije posljedice za SAD no što se činilo u prvi tren.

Za sad je najveća žrtva te američke odluke kineski Huawei, kojemu je cijeli niz američkih tvrtki (među kojima je Google, ali i Facebook) otkazao suradnju.

No, iako je američka trgovinska komisija (FTC) ublažila zabranu i Huaweiju dala još 90 dana suradnje s Googleom, kineski je proizvođač već krenuo u osamostaljivanje sustava, aplikacija koje koristi, ali i same proizvodnje pametnih telefona.

I dok iz Kine i Huaweija stižu pomirljive poruke i poziv na dogovor, Amerikanci barem za sad, na to ne reagiraju.

To ne znači da je američkim tvrtkama svejedno. Google je tako upozorio američku administraciju da, ako se zabrana nastavi ili pooštri, riskiraju kompromitiranje nacionalne sigurnosti.

Posebno ih zabrinjava što će Huawei, zbog zabrane korištenja Googleovih servisa, razviti svoje (što je Huawei već najavio) te time smanjiti ovisnost o američkim kompanijama. To bi dugoročno moglo naštetiti ne samo Googleu, već i cjelokupnom američkom gospodarstvu. Barem onom dijelu koji posluje s kineskom tehnološkom industrijom.

Osim toga, Google zabrinjava i što bi Huaweijeva verzija Androida mogla biti podložnija hakerskim napadima, a to bi, posljednično, moglo ugroziti korisnike i mobilne operatere.

Za sad nema nema službenih komentara američke administracije na Googleovo upozorenje.

Izvor: Reuters