Budući Motorolini telefoni podržavat će tehnologiju udaljenog bežičnog punjenja

Tehnologija je bazirana na malim baznim stanicama koje emitiraju energiju, a baterije će se moći puniti do udaljenosti od devet metara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.05.2021. / 10:09

Motorola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako bežični punjači mobilnih telefona postoje već godinama, do sada još nije razvijeno, odnosno nije dostupno rješenje koje bi omogućilo bežično punjenje na daljinu, bez potrebe za prislanjanjem telefona na posebnu podlogu. Početkom godine Xiaomi je najavio takvu tehnologiju koja omogućuje bežično punjenje baterije na daljinu, no nije poznato kada bi se punjači koji podržavaju Mi Air Charge pojaviti na tržištu.

Slika nije dostupna Xiaomi predstavio tehnologiju superbrzog bežičnog punjenja: Do pune baterije u samo - 20 minuta!

Xiaomi, naravno, nije jedina kompanija koja razvija takvu tehnologiju te su ovaj tjedan iz Motorole najavili kako će njihovi budući telefoni također podržavati udaljeno bežično punjenje. Nažalost, kao i u slučaju kineske tvrtke, nije objavljeno kada bi takva tehnologija trebala biti dostupna i kada ćemo zaista moći puniti telefone bez da ih približimo punjaču. Na Digital Trends podsjećaju kako se na tehnologiji bežičnog udaljenog punjenja radi godinama te da i dalje nemamo konkretan proizvod, tako da bi do prvog Motorolinog telefona koji će podržavati takav oblik bežičnog punjenja moglo proći još dosta vremena.

iPhone 11 "Potpuno bežično iskustvo": Apple planira jedan veliki novitet za najjače modele iPhonea

Na razvoju tehnologije Motorola surađuje s kompanijom GuRu, a u službenoj objavi za javnost naglasili su kako su zamislili novu generaciju bežično punjivih uređaja koja će korisnicima omogućiti slobodu i fleksibilnost revolucionarnog punjenja baterije na daljinu.

Tehnologija koja se koristi za bežično punjenje nazvana je RF Lensing, a može puniti uređaje do udaljenosti od oko 9 metara. Kako bi se omogućilo punjenje, potrebno je u prostorije postaviti male bazne stanice koje će emitirati energiju, a one bi se mogle postaviti u npr. rasvjetna tijela kako bi se neprimjetno uklopile u interijer.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti