Budućnost borbenih letjelica: Boeing predstavio autonomni dron Loyal Wingman

Loyal Wingman dug je 11,6 metara i ima doseg od čak 3700 kilometara te zamjenjivi "nos" u koji se mogu postaviti različiti senzori i naoružanje, ovisno o potrebama misija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2020. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Borbe zrakom već danas velikim dijelom uključuju bespilotne letjelice, a budućnosti borbeni dronovi mogli bi dominirati nebom tijekom ratnih sukoba. To, naravno, neće biti klasični dronovi kakvi se danas koriste za snimanja, dostave i slično, već letjelice poput Loyal Wingmana. To je dron koji je jučer predstavio australski odjel Boeinga i u čiji je razvoj investirala i vlada Australije, a u službenoj objavi iz Boeinga kažu kako je to povijesna prekretnica za kompaniju i najveća investicija kompanije u tu tehnologiju izvan granica SAD-a.

Ivan, Vlatko i Srđan Kako su mladi Osječani izumili najbolje naočale za dronove na svijetu, za koje se sada zanima i - Pentagon

Loyal Wingman dug je 11,6 metara i ima doseg od čak 3700 kilometara te zamjenjivi "nos" u koji se mogu postaviti različiti senzori i naoružanje, ovisno o potrebama misija. Dron će služiti kao osnova Boeingova Airpower Teaming Systema, čiji je cilj jačanje prisutnosti u globalnoj obrambenoj industriji te razvoj cjenovno pristupačnog naoružanja koje će poboljšati zračne aktivnosti bazirane na autonomnoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji. Aktivnosti autonomnog drona uključivat će npr. pratnju zrakoplova poput E7A Wedgetaila za rano upozoravanje, kao i zaštitu borbenih zrakoplova poput F-35A i F/A-18E/F Super Horneta.

Slika nije dostupna U budućnosti bismo robotima i dronovima mogli upravljati jednostavnim pokretom ruke?

Prvi prototip Loyal Wingmana predstavljen je jučer, a nakon testova na zemlji, prvi testni letovi zakazani su za kraj ove godine. Ipak, do gotovog proizvoda koji će se zaista moći koristiti u borbama proći će još nekoliko godina - iz Boeinga očekuju da će to biti sredinom ovog desetljeća ili malo ranije. Osim što bi trebao postati dio australskih zračnih snaga, za ovu bespilotnu letjelicu zainteresirane su i zemlje poput SAD-a i Velike Britanije koje bi se u budućnosti također mogle naći među kupcima Loyal Wingmana.

Izvor: Reuters

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti