Budućnost je u oblaku: Virtualni Laboratorij za inovacije u zdravstvu mogao bi radikalno skratiti vrijeme razvoja novih lijekova

Istraživanje i proizvodnja lijekova izuzetno je skup i dugotrajan proces. No moderna tehnologija i suradnja s velikim tehnološkim tvrtkama to bi mogle promijeniti u budućnosti.

Martina Čizmić | 19.11.2019. / 13:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmaceutske kompanije diljem svijeta koriste sve sofisticiraniju tehnologiju u svom istraživanju i razvoju novih i još boljih lijekova. Tako je francuska farmaceutska kompanija Sanofi predstavila novi, i jedan od prvih digitalnih proizvodnih pogona u svijetu. Pogon, koji je smješten u Framinghamu u SAD-u, koristi intenziviranu tehnološku proizvodnju biofamaceutika. Kompanija je najavila i da će s tvrtkom Google osnovati virtualni Laboratorij inovacija s ciljem da radikalno transformira način na koji će isporučivati nove lijekove i zdravstvene usluge koristeći usluge naprednih podatkovnih tehnologija.

Novi pogon u Framinghamu usredotočit će se na biološke terapije, što je u skladu s transformacijom kompanijskog plana istraživanja i razvoja novih lijekova.

"Naš pogon u Framinghamu predvodi u isporuci sljedeće generacije bioloških lijekova u potpuno integriranom digitalnom proizvodnom pogonu. Otvorenje pogona dokaz je da da smo na samom vrhu inovacijske i proizvodne izvrsnosti, pomažući nam da oblikujemo budućnost naše kompanije, ali i cijele farmaceutske industrije", kazao je Philippe Luscan, Sanofijev izvršni potpredsjednik Odjela za globalne industrijske odnose.

Digitalna transformacija Sanofijeve proizvodne mreže doprinosi smanjenju vremena potrebnom da proizvodi iz istraživačko-razvojnih laboratorija dospiju u proizvodni pogon te da se ubrza komercijalizacija novih lijekova. Najvažnije, omogućit će još kvalitetnije zadovoljenje potreba pacijenata u svijetu.

Cilj suradnje Googlea i Sanofija jest promijeniti način na koji Sanofi razvija nove lijekove i usredotočit će se na tri ključna cilja - bolje razumijevanje pacijenata i bolesti, povećanje operativne učinkovitosti kompanije te poboljšanje iskustva pacijenata.

Kompanije će primijeniti tehnologiju i analitiku putem Sanofijeve velike baze podataka kako bi dobili uvide u ključne bolesti i stanja pacijenata te bolje razumjeli koji tretmani djeluju na oboljele. Upravo će to Sanofiju dodatno omogućiti istraživanje i razvoj personaliziranih pristupa liječenju te identificiranje pratećih tehnologija za poboljšanje zdravstvenih rezultata.

"Kombiniranjem bioloških inovacija i znanstvenih podataka Sanofija s vodećim tehnološkim uslugama Googlea želimo ljudima pružiti veću kontrolu nad njihovim zdravljem te nastojimo ubrzati otkrivanje novih terapija", izjavio je Ameet Nathwani, dr. med., glavni digitalni direktor, glavni medicinski direktor i izvršni potpredsjednik Sanofija.

"Radujemo se što ćemo surađivati s kompanijom Sanofi kako bismo ubrzali ciklus inovacija u zdravstvu za ljude diljem svijeta“, rekao je Thomas Kurian, predsjednik Uprave Google Clouda.

Sanofi i Google također planiraju primijeniti umjetnu inteligenciju (AI) u različitim bazama podataka kako bi unaprijedili cijeli kompleksni lanac od nabave, marketinga do komercijalizacije novih proizvoda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti