Budućnost poslovnih sastanaka je u metasvemiru

Bill Gates smatra kako će se nastaviti evolucija udaljenog rada koja je započela s pandemijom te da budućnost donosi sastanke u metaversu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U odnosu na početak prošle godine, način na koji ljudi rade radikalno se promijenio te je s pandemijom napravljen korak prema onome što se mnogima sve do nedavno činilo nemogućim - udaljenom radu. Hibridni rad ili potpuni rad od kuće mnogima je danas postao realnost, a budućnost nosi nove promjene i daljnje prilagodbe načinu rada, poslovanja te sastanaka koje nam je donijela digitalizacija.

Slika nije dostupna Platio 450 tisuća dolara da postane susjed Snoop Doggu u virtualnom svijetu

Upravo je to bila jedna od tema koje se dotakao Bill Gates u posljednjoj objavi na svom blogu. O njegovom razmišljanju o pandemiji već smo pisali, a kako je riječ o osnivaču i dugogodišnjem šefu jedne od najutjecajnijih tehnoloških kompanija posljednjih tridesetak i više godina, jasno je kako je zanimljivo i njegovo stajalište o budućnosti poslovanja.

A to stajalište ide u skladu s nekim od trendova o kojima se u posljednje vrijeme puno govori - metasvemirima. O takvom obliku virtualnog svijeta ponajviše se govori vezano uz vođenje digitalnog života i druženje, no metaverse bi mogao imati veliki utjecaj i na način održavanja poslovnih sastanaka.

Gates tako predviđa kako će već kroz dvije do tri godine promijeniti način digitalnih sastanaka - danas su svi s kojima razgovaramo prikazani u “kućici” na ekranu. Svi sjede i gledaju u kameru i ekran. Zahvaljujući metaverseu takav oblik online sastanaka će nestati te bi se sastanci trebali odvijati u virtualnim prostorima u kojima će svaku osobu predstavljati njen 3D avatar. Dakle, umjesto da se na sastanu sjedi ispred računala i gleda u ekran, svi sudionici zaronit će u virtualni svijet i aktivno sa svojim digitalnim prikazom, odnosno avatarom sudjelovati u njemu.

Jensen Huang Šef Nvidije objasnio kako bi kompanije zahvaljujući metasvemiru mogle uštedjeti milijarde dolara

Jedan od problema, i to veliki, za takve sastanke jest što će svi morati nositi nekakve VR ili slične naočale. Osim što bi nekima takvi sastanci s naočalama ili kacigama na glavi mogli biti prilično neobični i čudni, oni sigurno neće biti niti jeftini jer će za takve virtualne sastanke na kojima će prisustvovati više zaposlenika trebati kupiti posebne uređaje za VR.

Gates je napisao da, iako još treba raditi na nekim stvarima i tehnološkim rješenjima, neće proći još previše vremena prije nego udaljeni rad postane malo manje udaljen.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti