Burazin o ambicioznim planovima za Shift: "Želimo stvoriti američku konferenciju na hrvatskom tlu i pozicionirati ju na globalnoj razini"

Shift je godinama gradio developersku zajednicu u Hrvatskoj i radio na njezinoj prepoznatljivosti, a sad to želi podići na globalnu razinu.

Martina Čizmić | 14.04.2021. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vijest da je Infobip preuzeo najveću developersku konferenciju u regiji Shift te da će to ujedno biti početak stvaranja nove konferencije, odjeknula je u tehnološkim krugovima. Ivan Burazin i njegov tim koji su godinama u Splitu okupljali developere iz cijelog svijeta i dovodili ugledne predavače, sad će imat priliku dići cijelu konferenciju na novu razinu. 

Kako je uopće došlo do akvizicije te što to znači za Shift, upitali smo upravo Ivana Burazina, koji će u Infobipu sad imati novu poziciju - Chief Developer Experience Officer.

Slika nije dostupna Infobip preuzeo vodeću regionalnu tehnološku konferenciju Shift

Kako je uopće došlo do toga da Infobip preuzme Shift?

Iza nas je dinamična godina u kojoj su konferencije bile zabranjene. Iako je event industrija u potpunosti zaustavljena, moja ekipa i ja nismo željeli dopustiti da se slično dogodi i Shiftu – ne nakon toliko godina ulaganja u konferenciju, networkinga te izgradnje odnosa sa svjetski poznatim developerima. Organizirali smo niz remote konferencija, a krajem ljeta i Shift konferenciju na otvorenom. Imperativ je bio ostati na vrhunskoj razini i sudionicima pružiti nezaboravno iskustvo, a u tome smo i uspjeli. Sve to gurnulo nas je naprijed i počeli smo razmišljati o vanjskim investicijama koje bi nam dale dodatan vjetar u leđa i u 2021. Kad se tome pridodaju izvrsni odnosi i dugogodišnje poznanstvo s osnivačima Infobipa, priča se pokrenula i dobila svoj odličan nastavak u smislu akvizicije.

Što to točno znači za vas koji godinama organizirate Shift? Hoćete li i dalje ostati u organizaciji ili ćete to prepustiti nekome drugome?

Infobipova akvizicija Shifta za nas je svojevrsni sinonim podizanja razine produkcije i kvalitete konferencije. Čast mi je biti dio projekta kojim se podupire developerska zajednica i, zajedno sa svojim peteročlanim timom ostajem uključen u sve organizacijske procese. Cilj nam je regionalnu developersku konferenciju podići na svjetsku razinu, a kao član Uprave za developersko iskustvo Infobipa bit ću usmjeren na novu Infobip Shift konferenciju, ali i na inicijative kojim ćemo dodatno povezivati developersku zajednicu i pomagati startupima diljem svijeta da, uz podršku tehnologije prvog hrvatskog jednoroga, ostvare svoj puni potencijal. Želim iskoristiti sva svoja znanja i vještine kako bih doprinio strateškom pozicioniranju Infobipa i njegovoj transformaciji u kompaniju u čijem su središtu upravo developeri.

Kakva je onda budućnost Shift konferencija (i developerske i fintech)? Jesu li u planu neke nove konferencije? I možeš li nam što reći o budućoj Infobip Shift konferenciji?

Stvaranje i razvijanje developerske zajednice bio nam je primarni cilj u Shiftu i on se ovom akvizicijom nije promijenio. Zajedničkim snagama s Infobipom želimo stvoriti „američku konferenciju“ na hrvatskom tlu, povezivati developere s različitih krajeva svijeta i jačati njihovu interakciju s pojedincima koji su izgradili uspješne karijere u ovoj dinamičnoj industriji. Nastavljamo dovoditi ugledne predavače svjetskog glasa koji će doprinijeti kvaliteti konferencije i pozicionirati je na globalnoj razini. Planiramo organizirati više događaja, a naš idući korak, nakon Hrvatske, jest održati konferenciju u SAD-u te nakon toga u jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi.

Koliko je uopće lako ili teško organizirati takve tehnološke odnosno stručne konferencije u Hrvatskoj? Iz svog osobnog iskustva, možeš li nam reći koji su najveći izazovi? 

Ako gledamo na to s perspektive globalne konferencije, na kojoj su posjetitelji i govornici ne samo domaći, već i iz cijelog svijeta, onda je najveći izazov pozicionirati se kao svjetski event. Npr. ako pozivamo globalno poznatog gosta, a koji ima brojne upite za nastup na konferencijama diljem svijeta, povlači mu se pitanje zbog čega bi došao na konferenciju koja se organizira u jednoj maloj Hrvatskoj. Neki bi možda rekli da je dovoljan argument da imamo lijepo more, a iako istinito, moramo biti svjesni da prekrasne plaže i obale postoje i drugdje, te da uz to govornik mora vidjeti za sebe i poslovnu korist. U tom je dijelu organizacija takvih velikih stručnih konferencija izazovna i teška jer kada smo počeli organizirati konferencije, tada tech, odnosno startup scena u Hrvatskoj nije praktički ni postojala. 

Pandemija koronavirusa promijenila je način na koji se održavaju konferencije diljem svijeta - neke su otkazane, neke virtualne, a u posljednje vrijeme i hibridne. Kakva je budućnost velikih stručnih konferencija?

Niti jedan „alternativni“ oblik konferencije neće moći zamijeniti i biti poput pravih fizičkih, odnosno offline konferencija. To već sada možemo vidjeti u dijelovima svijeta u kojima su fizičke konferencije dopuštene. Svi jedva čekaju tu ljudsku interakciju, koja je oduvijek bila važan dio naših života, naše svakodnevice. Virtualne konferencije, a pogotovo hibridne, oduvijek su postojale, ali organiziralo ih se više „usput“ nego da je iza takvih odluka stajalo strateško planiranje.
Mislim da će budući eventi zadržati taj hibridni moment, ali da će ga podići i na viši nivo. Naime, ako je takva konferencija dobro organizirana i promovirana, možete doći do posjetitelja i gledatelja koji inače ne bi nikada mogli prisustvovati. Primjerice, na našem prvom takvom hibridnom eventu imali smo više od 50 posto gledatelja iz SAD-a, što je bilo nevjerojatno svima koji smo radili u organizaciji i fantastična vijest za naš event.

Kao dio Infobipa, Shift će sigurno postati još važnije mjesto za susrete i razmjenu iskustava u globalnoj developerskoj zajednici. Bilo to u virtualnom, hibridnom ili stvarnom obliku. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti