Njemački proizvođač čipova otvorio tvornicu u Maleziji

Selidba bi pak trebala prebaciti radna mjesta iz svih "zemalja s visokim plaćama", od Sjeverne Amerike do Azije u povoljnije zemlje u kojima Infineon već posluje.

Hina | 08.08.2024. / 15:15

Proizvodnja čipova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Njemački proizvođač poluvodiča Infineon otvorio je u četvrtak tvornicu u Maleziji, samo nekoliko dana nakon što je najavio selidbu proizvodnje na jeftinije lokacije.

Početkom tjedna kompanija je objavila da planira ugasiti 1.400 radnih mjesta i preseliti još toliko njih na "jeftinije lokacije" kako bi prebrodila razdoblje slabe potražnje.

Selidba bi pak trebala prebaciti radna mjesta iz svih "zemalja s visokim plaćama", od Sjeverne Amerike do Azije u povoljnije zemlje u kojima Infineon već posluje, dodao je izvršni direktor Jochen Hanebeck.

U četvrtak kompanija je otvorila novi pogon u malezijskom Kulimu, a poslovni direktor Rutger Wijburg rekao je da će kupcima isporučiti prve proizvode ove jeseni.

Proizvodnja čipova, ilustracija Njemački proizvođač čipova gasi 1400 radnih mjesta

Infineon planira u potpunosti pokrenuti prvu fazu proizvodnje, u koju će uložiti dvije milijarde eura, do kraja 2026. ili početka 2027. U drugoj fazi proširit će proizvodnju, uz planirana ulaganja od pet milijardi eura i "fleksibilne" rokove, ovisno o stanju na tržištu.

Kompanija će u novoj tvornici proizvoditi čipove od silicijevog karbida, koji je, po Wijburgu, robusniji i jamči veću učinkovitost proizvoda, ali je njegova obrada teža pa nosi i veće troškove. 

Manji i jači čipovi podrazumijevaju dodatnu vrijednost za kupce, tvrdi Wijburg. "Ako baterije zahvaljujući (manjim čipovima) mogu biti manje ili mogu proizvoditi više energije, projekt ima ekonomsku logiku", dodao je.

Uobičajena su područja njihove primjene električni automobili, solarne i vjetro-elektrane i podatkovni centri za umjetnu inteligenciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti