Švicarska uvodi instant plaćanja kako bi uhvatila korak s Europom i SAD-om

Uvođenje ove usluge na tržište predstavlja daljnju važnu prekretnicu i odražava kolektivnu predanost dionika budućnosti bezgotovinskog plaćanja u Švicarskoj.

Hina | 21.08.2024. / 16:01

Kartično plaćanje
Kartično plaćanje (Foto: Getty Images)

I švicarske tvrtke i potrošači od sada mogu obavljati instant elektronička plaćanja, čime hvataju korak s europskim financijskim središtima u kojima raste popularnost takvih ultrabrzih prijenosa gotovine.

Instant plaćanja omogućuju kreditne transfere u roku od 10 sekundi od uplate, umjesto da se danima čeka da transakcija bude u cijelosti provedena. U Europi se ona koriste od 2017. godine, a u SAD-u od prošle godine.

Oko 60 financijskih institucija može prihvaćati i provesti ​​instant plaćanja, pokrivajući više od 95 posto švicarskih platnih transakcija građana i kompanija, objavila je u srijedu švicarska središnja banka (SNB) koja je pokrenula svoju shemu s pružateljem financijskih sustava SIX.

U idućim mjesecima slične usluge najavit će druge banke, dodaje SNB, a očekuje se da će sve financijske institucije u Švicarskoj biti uključene do kraja 2026. godine.

U Europi je udio instant plaćanja porastao s 5,2 posto svih kreditnih transfera u listopadu 2019. godine na 17,8 posto u veljači ove godine, prema Europskoj središnjoj banci.

Unatoč procvatu aplikacija za mobilno plaćanje, Švicarci su i dalje privrženi fizičkom novcu, koji tvrtke s fizičkim prodajnim mjestima i dalje najviše prihvaćaju kao sredstvo plaćanja, prema istraživanju SNB-a ranije ove godine. 

Uvođenje ove usluge na tržište predstavlja daljnju važnu prekretnicu i odražava kolektivnu predanost dionika budućnosti bezgotovinskog plaćanja u Švicarskoj, navodi se u priopćenju SNB-a. Dok su tradicionalna plaćanja još uvijek moguća, središnja banka očekuje da će instant plaćanja biti prihvaćena u srednjem roku, dodaje SNB.

Instant plaćanja smanjuju rizik namire budući da je prijenos trenutačan i konačan, dok obje strane u svakom trenutku imaju ažurirano stanje računa, što olakšava planiranje i izradu proračuna. Ubrzanje plaćanja također bi moglo potaknuti gospodarski razvoj budući da tvrtke mogu brže reinvestirati primljeni novac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti