Švicarske tvrtke nezadovoljne troškovima bezgotovinskog plaćanja

Fizički novac još uvijek prihvaća 98 posto od 770 maloprodajnih kompanija, tvrtki javnog prijevoza, uslužnih poduzeća, te kulturnih i zabavnih objekata.

Hina | 10.10.2024. / 08:28

Novac (Foto: Getty Images)

Švicarske kompanije i dalje prihvaćaju gotovinu, a petina njih u ugostiteljskom i maloprodajnom sektoru namjerava proširiti takvu praksu zbog troškova bezgotovinskog plaćanja, pokazalo je u srijedu istraživanje središnje banke.

Fizički novac još uvijek prihvaća 98 posto od 770 maloprodajnih kompanija, tvrtki javnog prijevoza, uslužnih poduzeća te kulturnih i zabavnih objekata, obuhvaćenih istraživanjem.

Ispitanici su rekli da kupci i dalje žele mogućnost plaćanja gotovinom, dodajući istodobno da je takav način plaćanja otporan na krize i da nudi isplativu alternativu bezgotovinskim metodama plaćanja.

Anketirane tvrtke i dalje gotovinu smatraju važnom, zaključak je istraživanja.

Mobilno plaćanje Skupina europskih financijskih tvrtki pokrenula sustav za mobilno plaćanje

Mobilno plaćanje Umjesto za novčanik ili karticu, Hrvati se sve češće hvataju za - mobitel

Čak petina njih u ugostiteljstvu i maloprodaji namjerava proširiti praksu prihvaćanja gotovine zbog transakcijskih troškova bezgotovinskog plaćanja i sigurnosti, utvrdio je SNB. 

Bezgotovinski sustavi polako se ipak šire i mnoge tvrtke za javni prijevoz planiraju ograničiti plaćanje gotovinom, zbog troškova i postupka povrata novca. Bankovne usluge i prijevoz gotovine previše su skupi, a bankomata i šaltera nema dovoljno, navode.

Švicarci su skloni plaćati gotovinom, a središnja banka i dalje drži u opticaju novčanicu od tisuću švicarskih franaka (1.063 eura).

Broj bankovnih poslovnica u Švicarskoj smanjio se u proteklih 10 godina za 21 posto, a trend će se nastaviti, s obzirom na najavu UBS-a da će ih do 2025. zatvoriti 85.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti