Njemačke tvrtke na udaru kibernetičkih kriminalaca: Najviše napada stiže iz Kine i Rusije

Otprilike 70 posto kompanija koje su bile meta pripisalo je te napade organiziranom kriminalu.

Hina | 28.08.2024. / 13:21

Kibernetički napad, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kibernetički kriminal i druge vrste sabotaža koštale su njemačke tvrtke u prošloj godini oko 267 milijardi eura, što je 29 posto više nego godinu ranije, pokazalo je istraživanje industrijskog udruženja Bitkom.

Istraživanje je provedeno na oko tisuću kompanija iz svih sektora i pokazalo je da 90 posto očekuje više kibernetičkih napada u sljedećih 12 mjeseci, dok preostalih 10 posto očekuje istu razinu napada kao i u protekloj godini.

Voditelj studija Zlatan Morić Stručnjak za računalnu sigurnost upozorava: Ovi kibernetički napadi mogli su biti spriječeni

Otprilike 70 posto kompanija koje su bile meta pripisalo je te napade organiziranom kriminalu, pokazalo je istraživanje.

Oko 81 posto napadnutih kompanija prijavilo je krađu podataka, uključujući podatke korisnika, pristupne podatke i lozinke, kao i intelektualno vlasništvo poput patenata.

Otprilike 45 posto kompanija odgovorilo je da može pripisati barem jedan napad Kini, što je porast u odnosu na 42 posto prethodne godine. Napadi za koje se okrivljuje Rusija su na drugom mjestu s 39 posto.

Povećava se rizik za njemačko gospodarstvo, rekao je predsjednik Bitkoma Ralf Wintergerst, dodavši da tvrtke moraju ojačati svoje mjere zaštite.

Ransomware, ilustracija Znatno rastu troškovi od ransomware napada

Zbog povećanog broja napada, kompanije su počele izdvajati 17 posto iz svog proračuna za IT na digitalnu sigurnost, u odnosu na 14 posto godinu dana prije.

No, samo 37 posto njih ima plan za brzu reakciju u slučaju sigurnosnog incidenta u svom opskrbnom lancu, pokazalo je istraživanje, objavljeno u srijedu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti