U Osijeku otvoren proizvodni pogon američke tvrtke Jabil

Proizvodni pogon američke tvrtke Jabil otvoren je u četvrtak u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin, što je najveća investicija u Osijeku zadnjih 30. godina.

Hina | 10.10.2024. / 14:48

Jabil (Foto: Jabil)

U njemu će se proizvoditi sofisticirane informatičkih komponente za medicinsku i automobilsku industriju.

U novim pogonima očekuje se otvaranje 1.500 radnih mjesta.

Izgradnja pogona koji se prostire na površini od 47.938 četvornih metara započela je u lipnju 2023. godine. U njoj je sudjelovalo više od tisuću radnika iz 140 tvrtki.

Pogon se, između ostaloga, može pohvaliti proizvodnim postrojenjem površine 22.296 četvornih metara, a opremljen je najnovijom opremom za tehnologiju površinske ugradnje i automatiziranu montažu, te solarnom elektranom ukupne snage 4,8 megavata.

Plenković: Potvrda preobrazbe Osijeka i Slavonije

Premijer Andrej Plenković rekao je na otvaranju da je to potvrda transformacije Osijeka i Slavonije. Istaknuo je kako je nakon višegodišnjeg biranja lokacije za novu tvornicu, Jabil odabrao Osijek u konkurenciji 16 drugih. Smatra kako to pokazuje da su Osijek, Slavonija i Hrvatska promijenili imidž.

Ulagači znaju procijeniti gdje vrijedi uložiti, gdje imaju kvalitetnu radnu snagu, dobar geostrateški položaj i perspektivu razvoja, rekao je.

Tvrdi da su u Hrvatskoj stvoreni pozitivni uvjeti za one koji žele u njoj poslovati.

Jabil Osijek Jabil najavio početak proizvodnje u svom centru izvrsnosti u Osijeku

To se dogodilo jer smo dizali našu ekonomsku i financijsku reputaciju, imamo povoljan porezni sustav otvoren prema investitorima, a došli smo do najkvalitenijeg kreditnog rejtinga. Drago mi je da su to u Jabilu prepoznali, rekao je Plenković.

Smatra kako otvaranje Jabilovog pogona pokazuje da je Vladin Projekt Slavonija uspio.

Jabilov pogon će, dodao je, biti veliki doprinos ekonomskim odnosima SAD-a i Hrvatske te mjesto novog gospodarskog zamaha i izvozne orijentacije Hrvatske.

Tehnološki napredna rješenja za industriju

Izvršni potpredsjednik globalnih operacija Jabila Fred McCoy ističe kako je vizija tvrtke kreirati tehnološki napredna rješenja korisnicima u automobilskoj, prijevozničkoj i zdravstvenoj industriji, a to čini uz pomoć 140 tisuća zaposlenih u 25 država.

Vjeruje da neće biti potrebe za stranim radnicima te ističe kako je u Osijeku trenutno manje od predviđenih 1.500 zaposlenih, ali da će brzo doći do toga broja privlačenjem novih klijenata.

Mc Coy kaže da se Jabil odlučio za Osijek zbog velike podrške lokalnih vlasti, dobre infrastrukture i obrazovnih institucija.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar ističe da ovakvi projekti potvrđuju da Hrvatska razvija industrijske pogone i industrije visokih tehnologija, što su prepoznali i američki partneri koji su odlučili ulagati u Osijeku.

Ovaj dio Hrvatske je prepoznat kao dobro povezano prometno čvorište te područje koje nudi visokoobrazovane kadrove potrebne za ovakve industrije. Vlada će nastaviti usmjeravati i razvijati industriju, kako bi se povećao njezin udio u BDP-u, rekao je Šušnjar.

Radić: Najvažnija investicija u Osijek u zadnjih 30 godina

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je da je Jabilova investicija jedna od značajnijih gospodarskih investicija u novijoj povijesti Hrvatske te najvažnija u Osijeku zadnjih 30 godina.

Investicija Jabila prema njegovim riječima je dodatni korak u gospodarskoj transformaciji Osijeka te rezultat povjerenja u Osijek, koji se potvrđuje kao središte inovativnosti, tehnologije i razvoja ljudskog kapitala.

Otvorenju Jabilova pogona nazočili su i američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes, saborski zastupnici, lokalni dužnosnici i brojni gospodarstvenici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti