Canonical predstavio Ubuntu za tablete, pogledajte kako izgleda [VIDEO]

Još jedan dokaz kako se približavamo dobu kada ćemo klasični PC zamijeniti tabletima — iako se mnogi s ovime još ne slažu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.02.2013. / 17:56

Canonical predstavio Ubuntu za tablete, pogledajte kako izgleda [VIDEO]

Još jedan dokaz kako se približavamo vremenu kada ćemo klasični PC zamijeniti tabletima — iako se mnogi s ovime još ne slažu.

Nakon što su predstavili Ubuntu za pametne telefone, Canonical je danas objavio verziju svog operativnog sistema za tablete. Odmah na početku valja istaknuti da Ubuntu želi napraviti nešto što drugima do sada nije uspjelo — prilagoditi jedan operativni sistem za sve uređaje, bilo da koristite smartphone, tablet, PC ili TV.

Znamo da i Google i Apple imaju razdvojene operativne sisteme — mada se sve više zbližavaju i polako brišu granice, dok je Microsoft sa svojim Windows 8 pokušao — za sada neuspješno — napraviti istu stvar.

No vratimo se na Ubuntu. Ovaj operativni sistem nudi pregršt mogućnosti za ekrane osjetljive na dodir i prvi koji će dobiti Ubuntu su linija Nexus-a, dakle Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 i Nexus 10.

S obzirom da je dosta toga vizualno objašnjeno u videu ispod, možda je zanimljivo istaknuti kako se Ubuntu svodi na pružanje dobrog multitaskinga i relativno brzog prebacivanja iz aplikacije u aplikaciju.

Kompanija je istaknula kako će tablet sučelje biti dostupno na uređajima koji imaju od 6 do 20 inča, s odgovarajućim tehničkim karakteristikama (A15 procesor, 2GB RAM-a i minimalno 8GB memorije).

Developeri već imaju mogućnost preuzeti Ubuntu SDK kako bi počeli istraživati i raditi na novom i vrlo interesantnom sučelju.

Više o Ubuntu za tablete pročitajte na njihovim službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti