Centar za nestalu i zlostavljanu djecu nastavlja projekt vrijedan više od milijun eura koji promiče online sigurnost djece i mladih

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi nešto više od milijun eura od čega je 50 % sufinancirano sredstvima europskih fondova.

Martina Čizmić | 18.06.2024. / 15:11

Dean Turk, Tomislav Ramljak i Mislav Balković (Foto: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu)

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu već gotovo 10 godina, kroz svoj Centar za sigurniji internet, provodi edukacije djece, mladih i njihovih roditelja, a zahvaljujući novoodobrenim sredstvima europskih fondova, nastavit će i dalje. 

Kako je istaknuto na službenom potpisivanju "EU grant" ugovora za provedbu projekta, koji će provoditi CNZD s partnerima A1 Hrvatska i Sveučilištem Algebra, projekt će trajati 18 mjeseci i vrijedi nešto više od milijun eura.

Ugovor su službeno potpisali Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, zatim Dejan Turk, član Uprave i glavni direktor A1 Hrvatska te izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra. Temeljni je cilj sveobuhvatnim informacijama o sigurnosti na internetu, obrazovnim resursima, alatima za podizanje javne svijesti te savjetovanjem građana pružiti potporu Nacionalnom centru za sigurniji internet Hrvatska. 

Naš cilj je jasan – pomoći svakom djetetu koje se suočava s online zlostavljanjem ili je u riziku da postane žrtva istog. Statistike su alarmantne. Ovaj projekt, čiji smo jedinstveni nositelji u Hrvatskoj po treći put predstavlja korak naprijed u našoj misiji. Ujedinit ćemo stručnjake, proširiti znanja i kapacitete te zajedno s partnerima raditi na osvještavanju djece, roditelja i svih koji su u radu u doticaju s djecom. Edukacija je ključna – pokazat ćemo im kako i kod koga tražiti pomoć. Zajedno ćemo učinit internet sigurnijim mjestom za svakog korisnika, rekao je Tomislav Ramljak.
 
Prema tome, CNZD će uz podršku partnera projekta nastaviti kontinuirano pratiti internetske sigurnosne trendove i podizati svijest o rizicima za djecu i mlade putem edukativnih projekata, stručnih skupova i drugih aktivnosti kojima će građane osvijestiti o potencijalnim opasnostima interneta. 
 
Kao kompanija jako smo fokusirani na temu sigurnosti u online svijetu. To nije samo dio naše strategije, to je nešto što kao kompanija doista „živimo“ i prožeto je kroz sve sfere našeg poslovanja. Dokaz tome je naša kampanja #BoljiOnline, koju provodimo upravo s Centrom za sigurniji internet, a i činjenica da je ovo treći EU grant koji smo dobili kao partneri za provedbu aktivnosti edukacije djece i mladih o ispravnoj i sigurnijoj upotrebi interneta. Nadamo se da ćemo našom suradnjom i aktivnostima doprijeti do mladih, do roditelja i stručne javnosti, te da ćemo nastaviti zajednički raditi na ostvarivanju boljeg online svijeta. Jer tehnologija je odlična stvar, kada je koristimo odgovorno, istaknuo je Dejan Turk.
 
Sveučilište Algebra ponosni je partner ovog projekta. U sklopu njega naši će stručnjaci raditi na organizaciji edukativnih aktivnosti za škole, roditelje, djecu i mlade na temu odgovornog ponašanja na internetu, a u suradnji s partnerima razvit ćemo interaktivnu i stimulativnu online platformu, na kojoj će djeca kroz elemente igre moći učiti kako online svijet učiniti sigurnim za sebe i za svoje bližnje. Kroz zajedničke kampanje usmjerene podizanju svijesti o tome, koliko su online nasilje, socijalno isključivanje i drugi oblici povrede prava djece i mladih raširena pojava, s ćemo partnerima educirati širu javnost o ovom važnom izazovu modernog doba. Naši stručnjaci na katedri za kibernetičku sigurnost svojom će ekspertizom pomoći u projektnim aktivnostima koje za cilj imaju sprječavanje rizičnog ponašanja mladih i djece na internetu, dok će naši studenti kibernetičke sigurnosti sudjelovati u panelima za mlade, na kojima će se razgovarati o pozitivnim i negativnim online iskustvima, na osnovu čega će se formulirati preporuke mladih kako im stručnjaci mogu pomoći s kibernetičkim izazovima, rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković.
 
Pored aktivnosti koje planira provesti do 2026., CSI je predstavio i rezultate deShame 2 istraživanja koje se ovoga puta provelo pod nazivom „Kako internet koriste roditelji? Navike korištenje interneta i online aktivnosti roditelja učenika osnovnih i srednjih škola“. Osim što su utvrdili da više od polovice roditelja koji su sudjelovali u istraživanju jako rijetko ili nikad ne razgovara s djetetom o online sigurnosti niti postavljaju pravila o dječjem korištenju interneta, rezultati su pokazali kako svaki peti roditelj koji je sudjelovao u istraživanju nema nikakav nadzor nad dječjim korištenjem mobitela/ tableta prije spavanja dok svaki treći roditelj svom djetetu nije nikad zabranio korištenje određenih online sadržaje.
 
Kako je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja istaknula voditeljica istraživanja Lucija Vejmelka, edukaciji o korištenju interneta i opasnostima koje vrebaju treba pristupiti kao i kod učenja bilo kojih drugih vještina. 
 
Zabrinjavajuće je što djeca rijetko uključuju roditelje i odrasle osobe kad im se dogodi neko negativno iskustvo na internetu. Ali isto tako zabrinjava što velika većina roditelja o tome ni ne razgovara sa svojom djecom niti kontrolira što ona rade na internetu, istaknula je Vejmelka. 
 
Dodala je kako je upravo roditelje najteže dovesti na edukacije po pitanju sigurnosti na internetu iako ih je trećina jako zabrinuto oko toga kako njihova djeca koriste internet. 
 
Zabrinjava podatak da čak i kad su svjesni da se na internetu događa prblematično ponašanje, čak 30 posto roditelja kaže kako ne bi poduzelo ništa. Ali činjenica je da je taj postotak vjerojatno i puno veći, zaključila je Vejmelka.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti