CERN je san svakog fizičara, a premijerov savjetnik Fuchs kaže: ''Uglavnom se svodi na to koliko ćete im platiti''

Ministrica Blaženka Divjak hvali se ulaskom Hrvatske u CERN, najveći istraživački centar na svijetu, a premijerov savjetnik Radovan Fuchs o svemu kaže da se članstvo uglavnom svodi na to koliko ćete im platiti.

Sanja Vištica | 21.10.2018. / 19:35

21.10.2018.
Radovan Fuchs, bivši ministar obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Istraživački centar CERN san je svakog fizičara. A Hrvatska mu postaje pridruženi član. ''Vijeće CERN-a potvrdilo je da smo ispunili sva tri uvjeta za ulazak Hrvatske u najveći laboratorij na svijetu CERN, što zapravo znači da su to potpuno nove prilike i za hrvatske znanstvenike, ali ono što je još važnije za hrvatsku industriju'', kaže Divjak.

CERN je poznat po istraživanjima u fizici. Zapošljava oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika koristi se njegovim kapacitetima za istraživanja. I naši fizičari već surađuju na istraživanjima s CERN-om.

''Mi već aktivno sudjelujemo i dalje ćemo, to nema dvojbe. Za koga se stvar jako mijenja sad - to su inženjeri, za naše diplomirane inženjere i studente inženjerskih smjerova. Jer ima cijeli niz aktivnosti gdje njih CERN treba gdje oni rade i gdje sudjeluju u projektima razvoja'', rekao je dr.sc. Vuko Brigljević iz Laboratorija za fiziku visokih energija na Institutu Ruđer Bosšković.

A da bi se istraživanja provodila - potreban je i cijeli niz usluga i opreme. Pa mnoge tvrtke vide priliku i u tome.

''Neke tehnologije, temeljne tehnologije koje razvijamo i koristimo, našli smo neka preklapanja tako da postoji mogućnost da ćemo i mi imati neke koristi od tog članstva'', rekao je Tomislav Nakić Alfirević iz Amphinicy Technologies.

''Ovo je izvrsna prilika hrvatskom gospodarstvu u ukupnoj vrijednosti 500 milijuna eura mogućih poslova. Međutim, morali bi se potruditi da uđemo u 1/3 uspješnih zemalja koje su uspjele ostvariti povrat sredstava koji je uplaćen kroz članarinu'', rekao je Božo Pavičin iz Hrvatske gospodarske komore.

A članarina će nas stajati oko milijun švicarskih franaka na godinu. Osim znanstvenika, i neke naše kompanije već su surađivale s CERN-om. Zašto onda nismo još prije ušli, pitali smo premijerova savjetnika i bivšeg ministra Radovana Fuchsa.

''Na osnovu određenih cost- benefit analiza zaključili smo da članstvo od nekakvih milijun, milijun i pol švicarskih franaka ne bi hrvatsko gospodarstvo moglo vratiti natrag kroz neke tendere za rad na nekakvim poslovima i projektima što se tiče CERN'', kaže Fuchs i dodaje: ''Inače, nema nekih posebnih uvjeta. Nije to pristupanje EU pa da morate postići ovo ili ovo. Pregovaranje o punopravnom članstvu uglavnom se svodi na to koliko ćete platiti''.

Ministrica uvjerava: ''Sigurno se isplati, jer je to stvarno minimalna članarina za tržište od, koje godišnje ima vrijednost barem 500 milijuna eura.''

A za taj dio kolača Hrvatska treba dobro zagristi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti