Cestom i nebom: Vlasnik Volva kupio kompaniju koja razvija leteće automobile

Prvi leteći automobil Terrafugie stiže 2019., a četiri godine poslije planiran je i model koji će moći polijetati i slijetati vertikalno

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.11.2017. / 11:38

Terrafugia (Foto: Terrafugia) (Foto: Terrafugia)

Govoreći o budućnosti automobilske industrije gotovo uvijek se priča o dvije stvari – električnim i autonomnim vozilima. No, iako je gotovo sigurno kako će prijevozna sredstva na struju kojima će upravljati računala jednom zaista dominirati cestama, u budućnosti možemo očekivati i sve veću popularnost letećih automobila.

U to su uvjereni i u kineskoj kompaniji Zhejiang Geely, koja je široj javnosti najpoznatija kao vlasnik Volva te su objavili planove o potpunom preuzimanju američkog startupa koji razvija leteće automobile Terrafugia.

U objavi vezanoj uz planove ove akvizicije, iz Geelyja su napomenuli kako je došlo vrijeme da leteći automobili postanu stvarnost te je, pripremajući se za preuzimanje, Terrafugia u posljednje vrijeme utrostručila broj inženjera, a kompanija je dobila i novog izvršnog direktora, bivšeg direktora Bell Helicoptersa.

Prvi novi proizvod nakon akvizicije možemo očekivati tijekom 2019. godine – leteći automobil Transition imat će dva sjedala i sklopiva krila kako bi na cesti "stao" u jednu cestovnu traku, a za rasklapanje krila treba mu oko minute. U zraku bi trebao izdržati skoro 650 km, uz maksimalnu brzinu o 160 km/h, ali problem je što neće moći polijetati i slijetati vertikalno, tako da u slučaju gužvi na cesti neće moći samo poletjeti, već mu je potrebna pista. No, takve mogućnosti trebao bi imati sljedeći model koji bi, osim što će imati bolje performanse, moći polijetati i slijetati vertikalno, bez potrebe za aerodromskom pistom. Ipak, trebat ćemo sačekati još najmanje 6 godina dok prvi vlasnici Transition TF-X polete i slete vertikalno, jer je ovaj model najavljen tek za 2023.

Što se običnog Transitiona tiče, ovaj se model već sada može prednaručiti, a kada se pojavi u prodaji njegova će cijena iznositi 279 tisuća dolara (1,8 milijuna kuna).

Ideja o letećim automobilima, odnosno vozilu koje se može koristiti kao klasičan automobil, ali koje može rasklopiti krila i poletjeti poput pravog zrakoplova zanimljiva je i drugim kompanijama koje također ulažu resurse u njihov razvoja, poput Toyote, Daimlera itd.

Izvor :Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti