Cijene optičkog interneta po cijenama 'običnog' ali samo za odabrane sretnike

Najveći domaći davatelj pristupa internetu, Hrvatski Telekom, pokrenuo je novu akciju u kojoj po cijenama koje ste do sada plaćali za ADSL možete dobiti optički pristup internetu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 02.09.2014. / 07:57

Cijene optičkog interneta po cijenama 'običnog' ali samo za odabrane sretnike

Najveći domaći davatelj pristupa internetu, Hrvatski Telekom, pokrenuo je novu akciju u kojoj po cijenama koje ste do sada plaćali za ADSL možete dobiti optički pristup internetu.

O tome jesu li cijene primjerene ili ne, previsoke ili u skladu s hrvatskim standardom i u komparaciju s onima iz Europe nećemo, jer svakako je dobra vijest da se za "iste pare" može dobiti daleko brži i što je posebno važno stabilniji pristup internetu. HT je pripremio tri paketa, ULTRA MAX2 L, MAX3 M i MAX3 L, a počevši od 241 kune mjesečno možete dobiti optički pristup internetu i to po maksimalnoj brzini od 100 Mbit/s za download, odnosno 20 Mbit/s uploada. Navedene brzine biti će dostupne svim korisnicima u prva tri mjeseca nakon potpisa ugovora potpuno besplatno, nakon isteka tri mjeseca brzine će se smanjiti ovisno o tome koji ste paket iz ponude HT-a odlučili uzeti. Iako će vječni cinici reći kako "ovo i nije neka vijest", jer je u Europi ovakva usluga dostupna već godinama, ne bismo se složili, svakako treba pozdraviti ovaj potez HT-a koji nudi najveću dostupnu brzinu pristupa internetu za cijenu "običnog" pristupa.

Nažalost, u svakoj ovakvoj hrvatskoj priči postoji famozni "ali", a ovdje se on odnosi na poprilično suženu mogućnost korištenja ove usluge HT-a, zbog malog broja dostupnih lokacija. Izgradnja optičke infrastrukture je nesumnjivo "skup sport", Hrvatski Telekom je odradio dio toga, ali u ovom trenutku je pristup internetu putem optike dostupan za otprilike 100 tisuća kućanstva u Hrvatskoj. Riječ je uglavnom o gradovima, i to Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Dubrovniku, Puli, Karlovcu, Koprivnici, Čakovcu, Šibeniku, Varaždinu, Vinkovcima i Zadru. Ni činjenica da živite u nekom od ovih gradova ne jamči vam nužno dostupnost optičkog pristupa, jer nisu "pokriveni" kompletni gradovi, nego samo određene gradske četvrti. Uz navedene gradove, privilegiju da si osiguraju optički pristup imaju i pojedina kućanstva iz Bukovja Bistranskog, Donje Bistre, Gornje Bistre, Novaka Bistranskih, Jablanovca, Poljanice Bistranske i Oborova Bistranskog. 

Kada će se i u kojem opsegu proširiti mogućnost optičkog pristupa internetu u ovom trenutku nije precizirano, ali iz Hrvatskog Telekoma najavljuju kako će u razdoblju od dvije do tri godine još otprilike 150 tisuća kućanstva biti "uvedeno" u optičku infrastrukturu. Ako želite provjeriti jeste li među sretnicima koji mogu dobiti pristup internetu po zajamčenoj osnovnoj brzini od 40 Mbit/s download i 10 Mbit/s upload, to možete učiniti na stranicama Hrvatskog Telekoma. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti