Cijepljeni korisnici doma u SAD-u ponovno se zarazili novim sojem: "Postoje ograničenja kada se radi o cijepljenju"

Američki slučaj pokazuje da postoje ograničenja kada se radi o cijepljenju kao jedinoj strategiji borbe protiv COVID-19.

Hina | 22.04.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slučajevi COVID-19 eksplodirali su u ožujku u jednom umirovljeničkom domu u SAD-u u kojem je veliki dio korisnika bio cijepljen, nakon što je necijepljeni član osoblja unio novu varijantu, pokazala je studija američkog CDC-a objavljena u srijedu.

Virus se proširio u toj instituciji u Kentuckyju i zarazio 44 osobe, od kojih 24 korisnika i 20 njegovatelja.

Među zaraženim korisnicima njih 18 bilo je cijepljeno dvjema dozama Pfizera, a i četvero je njegovatelja bilo primilo dvije doze, pokazuje ta studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavne američke zdravstvene agencije.

Slika nije dostupna Hoćemo li se u budućnosti protiv koronavirusa cijepiti koktelom cjepiva? Testiraju se različite kombinacije

To pokazuje da postoje ograničenja kada se radi o cijepljenju kao jedinoj strategiji borbe protiv COVID-19, posebno protiv njegovih varijanti, piše agencija France presse.

Iako je ključno, cijepljenje mora biti praćeno "nastavkom pozornosti na prevenciju infekcije i kontrolu", naglašavaju autori studije. Oni također ponovno ističu važnost pranja ruku, praćenja slučajeva, izolacije zaraženih i njihovih kontakata, i to sve nevezano s cijepljenjem.

Međutim, oni kažu da je među cijepljenim zaraženim osobama samo jedna trećina imala simptome, za razliku od 83 posto među necijepljenima.

Samo jedan od 18 cijepljenih korisnika doma je preminuo, dok je među zaraženim necijepljenima štićenicima - kojih je bilo 6 - dvoje podleglo virusu.

Kako bi se zaštitili korisnici domova umirovljenika, ključno je da njegovatelji i štićenici budu cijepljeni, zaključuju autori studije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti