Washington trenutno procjenjuje je li sigurnost Bijele kuće kompromitirana nakon što je Google objavio seriju hakerskih napada na američku vladu.

Google je uspio otkriti da su napadi najvjerojatnije stigli iz Kine ali još se uvijek ne zna tko stoji iza svega i koji je bio motiv.

Kineski ministar vanjskih poslova negira sve optužbe, dok je Hillary Clinton, državna tajnica, izjavila odmah dan nakon što je glasnogovornik Googlea priznao da je Google napadnut kako su napad shvatili veoma ozbiljno i da istraživanje u tijeku.

Već otprije je naređeno svim vladinim zaposlenicima da ne koriste privatne mail račune za diskusije o osjetljivim temama zbog čega Bijela kuća ipak vjeruje da niti jedan službeni račun nije oštećen. No vlada će istražiti jesu li cilj napada bili između ostalog baš i privatni računi svih zaposlenika ili samo nekih pojedinaca.

Googleov direktor -- Larry Page, naglasio je da ovaj incident nije narušio sigurnost njihovog mail servisa. SAD je sada označio Kinu kao 'nekoga s potencijalom za konflikt u budućnosti' što možda i nije najbolji potez jer je SAD prethodno upozorio sve strane zemlje da hakerski napadi zakonski mogu biti tretirani kao 'poziv na rat' što bi u konačnici moglo rezultirati stvarnim ratnim obračunom. Sličan napad na Bijelu kuću zadnji put se dogodio 2008.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju