Čini li nas naš pametni telefon starijima? Znanstvenici upozoravaju na neočekivane posljedice

Znanstvenici ističu kako utjecaj plave svjetlosti nije toliki da ćete se jednog jutra probuditi i izgledati 10 godina starije, ali s vremenom bi se izlaganje plavom svjetlu moglo odraziti na izgled.

Martina Čizmić | 27.07.2024. / 11:30

Plavo svjetlo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Svi već dobro znamo da ovisnost o pametnim telefonima može narušiti ne samo mentalno, već i fizičko zdravlje. Da se zbog stalnog gledanja u pametni telefon stvara pritisak na vratnu kralježnicu, živce u rukama, oštećuje vid. No, znanstvenici su sad otkrili i da pametni telefoni mogu oštetiti - našu kožu.

Naime, istraživanja pokazuju kako plavo svjetlo, dio spektra vidljive svjetlosti koji emitiraju naši elektronički uređaji, može utjecati naproizvodnju melanina, prirodnog pigmenta koji koži daje njenu boju.

Otkrili su kako izlaganje velikim količinama plavog svjetla (poput onog kojem se izlažemo tijekom cjelodnevnog korištenja pametnih telefona i računala) može potencijalno pogoršati hiperpigmentaciju kože i dovesti do pojave tamnih mrlja na koži.

Plavo svjetlo mobitela (Foto: Getty Images) Želite se dobro naspavati? Pobrinite se da u prostoriji nema plavog svjetla

Osim toga, neka istraživanja pokazuju kako bi prekomjerno izlaganje plavom svjetlu moglo dovesti do oštećivanja kolagena, proteina koji je neophodan za čvrstoću kože. To znači da bi izlaganje plavom svjetlu moglo dovesti do ubrzanog stvaranja bora. Laboratorijsko ispitivanje pokazalo je da se to može dogoditi ako držite ekran blizu kože već u roku do samo sat vremena. Dobra je vijest da, ako udaljite ekran barem 10 centimetara od kože, izloženost pada za 100 puta.

Poznato je da prevelika izloženost plavom svjetlu može utjecati na kvalitetu sna, a to se onda dodatno odražava i na koži koja ostaje bez sjaja i izgleda podbuhlo, pogotovo oko očiju. Dodatno se mogu pogoršati i već postojeća stanja kože kao što su akne, ekcemi ili rosacea.

Znanstvenici ističu kako utjecaj plave svjetlosti nije toliki da ćete se jednog jutra probuditi i izgledati 10 godina starije, ali s vremenom bi se izlaganje plavom svjetlu moglo odraziti na izgled.

Stoga imaju nekoliko jednostavnih savjeta.

Koristite postavku noćnog načina rada (koji boje na ekranu pretvara u sivu verziju) ili aplikaciju za filtriranje plavog svjetla.

Plavo svjetlo mobitela (Foto: Getty Images) Kako se zaštititi od štetnog djelovanja plavog svjetla?

Smanjite vrijeme koje provodite ispred ekrana prije spavanja i stvorite opuštajuću rutinu kako biste imali kvalitetniji san.

Udaljite telefon od lica kako biste smanjili izlaganje plavoj svjetlosti.

I savjet koji možda zvuči neobično, ali trebalo bi koristiti kremu za sunčanje čak i kad sjedite u uredu cijeli dan. Naime, kreme za sunčanje sadrže sastojke koji štite kožu od različitih štetnih utjecaja, među kojima je i plavo svjetlo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti