Čisti zrak mogao bi europskim građanima uštedjeti 183 milijardi eura

koje je danas predstavio InnoEnergy, europski pokretač inovacija na području održive energije podržan od strane EIT-a,

Martina Čizmić | 16.10.2018. / 13:10

Čisti zrak (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Novo istraživanje otkrilo je kako bi građani Europske unije mogli uštedjeti čak 183 milijardi eura usvajanjem inovativnih tehnologija kojima bi se smanjilo zagađenje zraka tijekom sljedećih sedam godina.

Izvješće pod nazivom Clean Air Challenge, proveo je InnoEnergy u suradnji s tvrtkom Deloitte i daje odgovore na nalaze Europske Komisije, prema kojima se zagađenju zraka može pripisati čak 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu. Europsku uniju to će koštati nevjerojatnih 475 milijardi eura u periodu od 2018. do 2025. godine, što predstavlja 2.9 posto prosječnog godišnjeg BDP-a.

Izvješće je predstavljeno u Bruxellesu te podrobno razmatra pitanje kvalitete zraka diljem kontinenta - posebno ističe konkretne inovacije i rješenja u prometu i grijanju, kojima bi se europski građani zaštitili od zagađenja zraka i njegovog utjecaja na zdravlje.

Zagađenost zraka je jedan od najkritičnijih javnozdravstvenih problema ovog stoljeća kojemu se može pripisati 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu, odnosno godišnje preko 400.000 smrtnih slučajeva u Europi. Clean Air Challenge izvješće nudi praktična rješenja koja bi mogla poboljšati zdravlje naših građana, a od kojeg bi koristi moglo imati cijelo društvo. Moramo ga početi primjenjivati ​​u cijeloj Europskoj Uniji bez odgode, istaknuo je obraćajući se okupljenima, Jerzy Buzek, predsjednik Odbora za istraživanje i energetiku u Europskom parlamentu te bivši predsjednik Europskog parlamenta.

Diego Pavia, izvršni direktor InnoEnergyja istaknuo je kako je nedopustivo da zagađnje zraka još uvijek predstavlja značajan rizik za zdravlje zajednice. Naglasio je kako nema razloga da pomoću tehnologije koja postaje sve dostupnija, građani ne budu u mogućnosti udisati čisti zrak.

U InnoEnergyju se volimo suočiti s problemima koji nam stoje nad glavom pa niti ovaj problem nije iznimka. Osim što omogućujemo daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli problem i pronašli praktična rješenja, aktivno tražimo prilike kako bismo osigurali investicije i širu podršku ambicioznim tvrtkama koje imaju konkretne planove i dovoljno energije da zaustave daljnje zagađenja zraka, dodao je Pavia.

Irena Pichola, partnerica i voditeljica Održivog savjetovanja u Deloitteu za Središnju Europu podsjetila je kako loš zrak različito utječe na ljude.

Kao što je u izvještaju spomenuto, mladi su među najugroženijima, gdje god pogledate. S porastom od 100 jedinica PM-a dolazi do smanjenja prosječne očekivane životne dobi za oko 2.3 godine među djecom u dobi od 5 godina. Ponosni smo što radimo s InnoEnergyjem kako bismo zajedno pronašli rješenja za problem od tako velike važnosti, rekla je na kraju Pichola.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti