Copernicus upozorava na najveće emisije od otvorenih požara u posljednjih 15 godina

Copernicus služba za nadzor atmosfere Europske komisije (CAMS) izvijestila je u utorak da su požari na otvorenim prostorima diljem Europe, do kojih je dovela kombinacija toplinskog vala u kolovozu s dugotrajnim sušnim uvjetima, uzrokovali najveće emisije u posljednjih 15 godina.

Hina | 06.09.2022. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ukupne emisije požara iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022. procjenjuje se na 6,4 megatona ugljika, što je najviša razina za ove mjesece od ljeta 2007.

  Požari u Amazoniji, ilustracija Najveća svjetska prašuma izgara: Dosegnut 15-godišnji maksimum broja šumskih požara

CAMS izvješćuje da su emisije zabilježene za ljeto 2022. uvelike potaknute razornim požarima na otvorenim prostorima diljem jugozapadne Francuske i Pirenejskog poluotoka, s Francuskom i Španjolskom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u posljednjih 20 godina.

U drugim regijama na sjevernoj hemisferi, koje obično doživljavaju vrhunac požara tijekom ljetnih mjeseci, ukupne procijenjene emisije bile su znatno manje nego posljednjih godina, unatoč nekim razornim požarima. Izuzetak je središnji federalni okrug Rusije, u kojem su ukupne procijenjene emisije od požara bile najveće od velikih požara treseta koji su pogodili zapadnu Rusiju 2010.

Također, požari u Amazoni Legal u Brazilu u drugoj polovici kolovoza rezultirali su jednom od najvećih ukupnih procijenjenih emisija za razdoblje od 2010. godine, a država Amazonas doživjela je drugu najveću emisiju posljednjih 20 godina. Prvih nekoliko dana rujna vidljiv je jasan porast požara u regiji Amazone, s dnevnim vrijednostima znatno iznad prosjeka, kaže se.

Razmjer i postojanost požara na jugozapadu Europe bili su iznimno zabrinjavajući tijekom cijelog ljeta. Većina požara dogodila se na mjestima gdje je promjenjiva klima povećala zapaljivost vegetacije, kazao je stručnjak za požare na otvorenim prostorima iz Copernicus službe, Mark Parrington, dodavši da CAMS pomno prati trenutne emisije požara i prijenos dima u regiji Amazone i diljem Južne Amerike.

  Slika nije dostupna Ova je godina rekordna po šumskim požarima u jugozapadnoj Europi

Copernicus je sastavni dio svemirskog programa Europske unije. To vodeći program EU za promatranje Zemlje i djeluje kroz šest tematskih usluga: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i hitna stanja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti