Zbog dugotrajnog toplinskog vala koji je doveo do temperaturnih rekorda Francuska je u posljednja tri mjeseca dosegla najviše razine onečišćenja ugljikom uzrokovanog šumskim požarima od početka mjerenja 2003., objavila je Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS).

Utjecaj atmosferskih spojeva na morski ekosustav Istraživanje je pokazalo da otvoreni požari snažno utječu na morski ekosustav

Slijedi to nakon što je Španjolska prošlog mjeseca zabilježila najveću emisiju ugljika u povijesti požara.

CAMS je naveo da je dnevna ukupna emisijska snaga požara, što je mjera intenziteta požara, u srpnju i kolovozu u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu bila "znatno viša" od prosjeka.

Služba je upozorila da je veliki dio zapadne Europe sada u "ekstremnoj opasnosti od požara" s nekim područjima "vrlo ekstremne opasnosti od požara".

Pratimo povećanje broja i rezultirajućih emisija šumskih požara jer su toplinski valovi pogoršali požare u jugozapadnoj Francuskoj i na Pirinejskom poluotoku, rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik CAMS-a.

Slika nije dostupna U požarima diljem Europe izgorilo više od 5000 četvornih kilometara površine: "Očekujemo da će biti još gore - nismo ni na pola puta u sezoni požara"

Vrlo ekstremne opasnosti od požara koje su predviđene za velika područja južne Europe znače da se opseg i intenzitet svih požara može znatno povećati, a to je ono što smo uočili u našim procjenama emisija i utjecajima koje ima na lokalnu kvaliteta zraka.

CAMS je objavio satelitske snimke koje pokazuju oblak dima u jugozapadnoj Francuskoj koji se proteže stotinama kilometara iznad Atlantika.

Francuska je primila pomoć u borbi protiv zadnjeg požara. koji je širok 40 kilometara i zbog kojeg je oko 10.000 ljudi moralo napustiti regiju, u obliku 361 vatrogasca iz europskih zemalja, uključujući Njemačku, Poljsku, Austriju i Rumunjsku.

Madrid u magli Europska agencija za nadzor atmosfere upozorava: Velike vrućine i šumski požari sve više onečišćuju zrak u Europi

Globalno gledano, 2022. je trenutno četvrta najveća godina u pogledu razina ugljika od šumskih požara, rekao je CAMS.

Znanstvenici kažu da su toplinski valovi poput iznimno vrućeg i sušnog razdoblja u zapadnoj Europi znatno vjerojatniji zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju