Čudo od djeteta: 10-godišnjak pronašao propust u Instagramu pa dobio 10 tisuća dolara

Dječak iz Finske prošao je propust putem kojeg je mogao izbrisati sve komentare na Instagramu, a zbog toga otkrića nagrađen je s 10 tisuća dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2016. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jani je dječak iz Helsinkija koji ima samo deset godina i, prema pravilima Facebooka, još je premlad za korištenje Fejsa i Instagrama, no njega je Zuckerbergova kompanija nedavno nagradila jer je pronašao propust putem kojeg je mogao brisati komentare na Instagramu. On je, promjenom koda na Instagramovim serverima mogao brisati komentare svih korisnika ove mreže te je za finske medije izjavio: 'Mogao sam izbrisati bilo koga, čak i Justina Biebera'. S obzirom kako Facebook, kao i brojne druge tehnološke kompanije nagrađuje sigurnosne istraživače koji pronalaze i prijavljuju im propuste u njihovoj mreži, zasluženu nagradio dobio je i Jani, 'čudo od djeteta' kojem je Zuckerberg platio čak deset tisuća dolara.

Iz Facebooka su potvrdili kako im je problem s brisanjem komentara prijavljen u veljači, nakon čega su ga odmah popravili, a novac su Janiju isplatili u ožujku. Problem se nalazi u 'dijelu koda koji omogućava vanjski pristup Instagramu' te ova aplikacija nije ispravno provjeravala identitet korisnika koji su brisali komentare pa su, umjesto korisnika koji je napisao komentar, taj komentar mogli brisati svi koji su upoznati s ovim propustom. Kako bi ekipi iz Facebooka dokazao da je pronašao propust, ovaj desetgodišnjak je izbrisao komentar koji je na testnom profilu objavio netko iz Zuckerbergove kompanije. Jani, koji je svoje hakerske vještine naučio gledajući sate i sate videozapisa na YouTubeu, svoju će zaradu potrošiti na kupovinu bicikla i nogometne lopte, a iako ima samo deset godina, već sada sanja o 'poslu iz snova' u sigurnosnoj industriji.

Inače, prema posljednjim podacima iz Facebooka, ova je kompanija do sada nagradila više od 800 sigurnosnih istraživača s više od 4,3 milijuna dolara, a do sada je najmlađi sigurnosni istraživač imao 13 godina.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti