Istražuje se nesvakidašnji slučaj hakerskog napada na Inu

Cyber kriminalci hakirali su dokumente Ine i zatražili višemilijunsku otkupninu, kako je prošli tjedan doznao Dnevnik Nove TV. Istraga cijelog slučaja još traje, a domaća naftna kompanija nije jedina čiju su računalnu mrežu zarazili hakeri putem maila. S internetskim ucjenama problema ima sve više građana.

Josipa Krajinović Josipa Krajinović | 03.03.2020. / 21:20

Galerija

O pregovorima s hakerima o otkupnini, dok traje istraga o cyber napadu, u Ini šute. I više od dva tjedna od kibernetičkog napada u Ini rade na uspostavljanju svih sustava. Imaju povremenih problema s izdavanjem e-vinjeta, bonova za mobitele, plaćanjem komunalnih računa.

Ina nije jedina žrtva hakerskih zloćudnih programa. Policiji se s i tim problemom javljaju i drugi građani.

Ono što svakako nikako ne bismo preporučili, a to je ući u začarani krug isplata, ucjena, koje se, vjerujte, jednom kad se realiziraju nikad neće zaustaviti, poručuje Marina Mandić iz MUP-a.

Za pomoć, kaže, služi i stranica Kripto Šerif. Stručnjak Alen Delić pokazuje jedan lažan mail i odakle vreba opasnost.

Ako bismo otišli na ovu poveznicu nešto bi se potencijalno moglo inastalirati na naše računalo što je onda zlonamjerno i može napraviti nešto s našim podacima. Vrlo često može kriptirati naše podatke znači zaključati podatke i onda tražit otkupninu da bi nam vratili podatke, napominje Delić, konzultant za informacijsku sigurnost.

Pošiljatelj može lažirati mail adresu, a 40 posto građana, kaže, ne zna prepoznati lažan mail.

I svaki mail koji vas pokuša navesti da nešto napravite, da ima nekakav rok, da nudi nešto kao što nije realno, neki popusti, dobre ponude i sl. to su sve indikatori da se radi o opasnom mailu, napominje Delić.

Iz policije savjetuju i kako reagirati na prijetnje cyber kriminalaca.

Biste li na cesti nepoznatoj osobi dali svoje korisničko ime i svoje korisničke podatke maila? Ne biste. Jednako tako se treba ponašati u virtualnom, odnosno cyber prostoru, napominje Mandić.

Pohrana podataka je zapravo najbitnija jer onda ne morate pregovarati s teroristima, kriminalnim skupinama, kaže Delić.

Otkupninu uglavnom traže u kriptovalutama, kako bi prikrili svaki trag u ionako skrivenom prostoru cyber kriminalaca koji je teško razotkriti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti