Hrvatska je lani bila meta 14 hakerskih napada, na udaru su bila i dva važna ministarstva

Svijet je u sve većoj opasnosti od hakerskih napada. Ruski hakeri pokušali su prodrijeti u NATO, ali i u vojske nekih istočnoeuropskih država, objavili su Googleovi sigurnosni analitičari.

DNEVNIK.hr | 31.03.2022. / 20:37

Galerija

I Hrvatska je izložena sve češćim državno sponzoriranim napadima. Prošle godine, doznaje Dnevnik Nove TV, bilo ih je 14, među njima mete su bile i Ministarstvo obrane te Ministarstvo vanjskih poslova.

Rat se vodi i u virtualnom prostoru. Sam NATO na udaru je ruskih hakera, ali i vojske nekih država u Istočnoj Europi. Kojih - Googleova analiza cyber prijetnji ne otkriva.

Kibernetička sigurnost je svugdje na staklenim nogama. Svugdje - i u Americi i u Rusiji, svugdje. Rusi su tu naročito aktivni i opasni. To znamo, kazao je predsjednik Zoran Milanović u prilogu reporterke Josipe Krajinović.

Uz ruske, uočeni su i bjeloruski i kineski hakeri.

Postoji bojazan i s jedne i s druge strane da bi, recimo, napad nekih širih razmjera ili jačeg intenziteta mogao isprovocirati isto tako jak odgovor s druge strane, tako da se takvi napadi zasad izbjegavaju, isto kao što se izbjegavaju oružani napadi između Rusije i NATO-a ili NATO-a prema Rusiji, objasnio je Roman Domović iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Cyber napadi sve su češći na Hrvatsku.

2021. godina donijela je čitav niz globalnih kibernetičkih ugroza kakve dosad nisu viđene u globalnim razmjerima. Porastao je udio državno sponzoriranih napada koji postaju sve složeniji i učestaliji, a štete koje uzrokuju, sve veće, rekao je ministar Tomo Medved.

15 posto više napada

Hakeri se vješto prikrivaju, a napade temeljito planiraju, dodaje Medved. SOA je lani detektirala - 15 posto više napada financiranih od država.

Hrvatska je prošle godine, kako doznajemo, bila meta 14 državno sponzoriranih napada, a takvi napadi dolazili su i iz Rusije. Među metama bili su Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Ako izvode hakerske grupe za koje se smatra da su državno sponzorirane, onda one ciljaju ili Vladine institucije ili kompanije koje su čvrsto povezane s Vladom zato što na taj način mogu poremetiti funkcioniranje tih institucija koje su ključne za funkcioniranje države, navodi Domović.

I iz Vlade poručuju - motivi su državna i industrijska špijunaža, stvaranje štete na kritičnoj infrastrukturi, ali i financijske iznude. Za takve upade, treba podignuti i razinu zaštite.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti