zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

“Da smo znali što sve Startaj Hrvatska pruža, prijavili bismo se i ranije. Bilo bi nam lakše krenuti.”

Na spomen čaja, većina ljudi pomisli na vrući napitak koji se pije u hladno doba godine. No, znate li da postoji i “fermentirani čaj” koji ima izvrstan okus, zdrav je i brzo gasi žeđ?

Martina Čizmić | 20.11.2021. / 08:37 komentari

Podijeli

EKIPA Kombucha
EKIPA Kombucha (Foto: Nova Studio)

Galerija

  • EKIPA Kombucha
  • Kombucha
  • +0 EKIPA Kombucha - 2

tri vijesti o kojima se priča Vojni dronovi, ilustracija Naglasak na djelotvornosti Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja Giht, ilustracija Srušen mit njegova uzroka Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu Djelomična pomrčina Sunca, arhiva Jedinstven događaj Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro

Jeste li čuli za kombuchu? Znate li uopće što je to? Ako niste, nema problema. Ni naši sugovornici nisu uvijek bili upoznati s kombuchom, a da ste im prije pet godina rekli da će proizvoditi i prodavati kombuchu u Hrvatskoj, vjerojatno bi se dobro nasmijali.

No, upravo je kombucha povezala troje starih prijatelja - Maria Likara, Roka Romića, Zdravka Džeba i jednu Filipinku, Almiru Tumpap Espinu i omogućila im da krenu zajedno u neobičan poduzetničkih pothvat.

Ali krenimo od početka.

Što je to uopće kombucha i zašto je tako popularna u svijetu?

Džeba: Kombucha je blago gazirani, fermentirani čaj, reskog okusa i niskog udjela šećera. Bogata je organskim kiselinama, probiotskim bakterijama i vitaminima B skupine te ima mnoge dobrobiti na naše zdravlje. Nastaje fermentacijom zelenog i crnog čaja u koji se dodaje kombucha kultura, a koju čine „dobre bakterije“ i kvasac nahranjeni malom količinom šećera.
Popularna je u svijetu jer je je idealna alternativa prezaslađenim napitcima na tržištu. Ona sadrži do četiri puta manje šećera nego klasični sokovi na tržištu. Također, obiluje i organskim kiselinama koje su zaslužne za prepoznatljiv „kiselkast“ okus kombuche. Najvažnija prednost leži u procesu fermentacije, kojim nastaju “dobre bakterije” s probiotskim svojstvima, a one pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunološki sustav. Vitamini B skupine i vitamin C dopunjavaju njene blagodati, a doprinosi i detoksifikaciji organizma. Naša kombucha je bez konzervansa, umjetnih bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, a i bez glutena.
Zbog svega ovoga jako je popularna prvenstveno kod ljudi koji paze na svoje zdravlje, a njih je sve više, pogotovo u svijetu.

Kako ste došli na ideju o proizvodnji takvog napitka u Hrvatskoj?

Romić: Na ideju je prvi došao Mario, tijekom života i rada u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, neprestano je “tupio” o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Kada su Zdravko i Ivona otišli u posjet Australiji, oduševili su se okusom i širinom izbora. Tada se počela rađati ideja o Marijovom povratku i Almirinom dolasku u Hrvatsku te pokretanju proizvodnje, kako bi domaće tržište upoznalo piće koje je u Australiji, na dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već postalo hit.

Kako uopće izgleda vaš proizvodni proces? Koliko dugo cijeli proces traje? Ima li kakve specifičnosti? Neke posebne sastojke i gdje ih nabavljate?

Likar: Kombucha je u osnovi osvježavajući fermentirani čaj. Najprije se, laički rečeno, skuha čaj. Mogu se koristiti crni, ili zeleni čaj, a moguće ih je i kombinirati. Potom se čaj zasladi šećerom, ali ne kako bi bio sladak za potrošače, nego kako bi poslužio kao hrana kombucha kulturi, koju čine „dobre“ bakterije i kvasci. Nakon što se doda kultura, čaj se ostavi da fermentira pet do sedam dana, ovisno o okusu kojeg želite postići. Što duže fermentira, postaje kiselija. Naposljetku nastaje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrjepljujući napitak. Možemo reći kako tu završava nastanak “Classic” okusa. Kako bismo ljubiteljima ponudili i dodatne okuse, u klasičnu bazu dodajemo bobičasto voće, cvijet bazge, ili đumbir i kurkumu. Ako se odlučite na pravljenje kombuche kod kuće, to je više-manje cijeli recept. Samo je na vama da pronađete omjere sastojaka koji najviše odgovaraju vašem nepcu.
Uz još niz tehnoloških procesa, kojima postižemo standardizaciju okusa te potreban životni vijek proizvoda, potrebno nam je oko dva tjedna da proizvedemo jednu seriju kombuche.

Kombucha Kombucha (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko je zapravo komplicirano krenuti u proizvodnju takvog jednog napitka? Gdje su najveći izazovi - u samoj tehnologiji proizvodnje, sastojcima, pakiranju?

Almira : Imali smo mnogo pokušaja tijekom razvijanja recepata i okusa. Kod pripreme kombuche vrijeme je vaš prijatelj, ali i vaš neprijatelj. Potrebno je vrijeme kako bi se kompletirao fermentacijski ciklus i postigao savršen okus - optimalan odnos slatkog i kiselog. Kada vam treba još proizvoda, to nije poput soka za kojeg pomiješate vodu i sirup pa svoj proizvod imate gotov unutar sat vremena, ili manje.
Ako niste pripremili dovoljno kombuche, morate ponovo čekati pet do sedam dana, kako biste imali svježu novu seriju proizvoda. Sve se radi ručno: od čišćenja opreme, preko mjerenja sastojaka do kušanja. 
Ako radite kombuchu kod kuće za vlastite potrebe, malo toga može krenuti po zlu, ukoliko se držite osnovnog recepta. Međutim, ukoliko proizvodite za šire tržište, onda je to potpuno druga igra. Pravo je umijeće samo s prirodnim sastojcima te bez pasterizacije postići životni vijek proizvoda od šest mjeseci, ali to su ipak tehnološki procesi čije poznavanje razlikuje kućne majstore od profesionalnih proizvođača.

Jeste li se susretali s kakvim izazovima u "administrativnom dijel" - dozvolama, certifikatima...? Možete li nam malo opisati taj proces? Koliko je kompliciran? Jeste li gdje bili zapeli i kako ste riješili eventualne probleme? Što je bilo najteže? Koliko ste puta morali objašnjavati što je to kombucha?

Džebo: Svjesni smo da je noćna mora za većinu poduzetnika upravo taj administrativni dio i od starta smo pokušali biti što profesionalniji vezano za to, ali realno dok nismo krenuli u priču Startaj Hrvatska, nismo ni znali koliko još imamo posla s kompletnom papirologijom.
Stručni tim SPAR-a tu nam je naveliko pomogao i za to smo im beskrajno zahvalni. Ukazali su nam na mnoge naše nedostatke i pomogli u realizaciji istih. Od prvog dana su bili tu za bilo kakva naša pitanja i smatramo da bez tih savjeta i smjernica ne bi bili tu gdje smo danas.

Almira: U cijelom ovom Startaj Hrvatska dijelu najteže nam je bilo upravo to, pohvatati sve savjete stručnog tima SPAR-a i realizirat ih. Sjećam se kad su došli na audit, nitko od nas nije ponio ni papir ni olovku, a kad su krenuli nabrajati što sve moramo napraviti, molili smo za dodatni papir.
Romić: Ljudima nikako da sjedne ime kombucha u uho i mislimo da ćemo doživotno ljude ispravljati da nije kambucha nego kombucha.

Kako ste se uopće odlučili prijaviti za projekt "Startaj Hrvatska"?

Likar: Pratili smo prošlu sezonu i vidjeli da bi to bila idealna prilika i za nas. Kao mali i mladi poduzetnici s ne baš puno iskustva, vjerovali smo da kroz ovaj projekt možemo dobit željeno znanje i iskustvo koje nam je potrebno da dignemo našu firmu i brend na puno viši nivo. Također, vidjeli smo da je ovo odličan projekt za nas koji će nam može pomoći u širenju glasa o kombuchi jer da bi ljudi konzumirali ovo piće, moraju čuti za njega, a kroz ovaj projekt to se i dogodilo.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme kupci sve više traže zdrave proizvode, kakve su povratne informacije od vaših kupaca? Što im se najviše sviđa?

Džebo: Mnogi već i u Hrvatskoj, kada odu u dućan ili sjednu u kafić, žele popiti nešto bezalkoholno, a da to nije mineralna voda, ili neko preslatko piće. Kombucha je, osim što je zdrava i ukusna, upravo odlična za gašenje žeđi.
Sve više naših sugrađana nastoje paziti što unose u svoj organizam, a trenutna situacija s epidemijom COVID-19 će i mnoge koji do sada nisu razmišljali o svojem zdravlju potaknuti na promjenu prehrambenih navika.
Osim toga, na razini cijele EU se polako donose ograničavajući propisi koji će šećer učiniti “duhanom 21. stoljeća”. 
Povratne informacije naših kupaca su predivne, nismo očekivali tako puno podrške i zahvalni smo i za to. Najviše im se sviđa što ovakvu vrsta pića još nisu probali i ne mogu je usporediti ni s jednom drugom.

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Romić: Iskreno ne bi ništa mijenjali. Voljeli bi da nismo započeli ovu priču u vrijeme ove pandemije, ali na to možemo utjecati.
Likar: Ja bih promijenio jednu stvar, a to je da bi se prijavio ranije na projekt Startaj Hrvatska. Uz ove savjete i smjernice koje smo dobili od tima Nove TV i SPAR Hrvatska zasigurno bi nam bio lakši početak naše priče.

EKIPA Kombucha EKIPA Kombucha - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod brendom Ekipa Kombucha?

Likar: Željeli bismo u budućnosti napraviti i sezonske, limitirane serije okusa kao što su jabuka i cimet za zimu, ili pina colada za ljeto. Mogućnosti su beskrajne.

Romić: Neka prvo Hrvati upoznaju i zavole kombuchu i ovih 4 okusa, onda ćemo se baciti i na druge proizvode.

Ne propustite sedmu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju u 18.15 na Novoj TV .

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Nova godina, nova poskupljenja? Gameri neće biti zadovoljni glasinama o popularnoj konzoli
Sve upućuje na to…
Nova godina, nova poskupljenja? Gameri neće biti zadovoljni glasinama o popularnoj konzoli
Kakva su vaša iskustva? Evo koliko vremena AI uštedi na radnom mjestu
Novo istraživanje
Kakva su vaša iskustva? Evo koliko vremena AI uštedi na radnom mjestu
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Taman za blagdane: Iz WhatsAppa objavili koji sve noviteti stižu na platformu
Odlične vijesti za korisnike
Taman za blagdane: Iz WhatsAppa objavili koji sve noviteti stižu na platformu
Tražite novi Android? Uskoro stiže jedan od best buy modela
Neke su stvari već poznate
Tražite novi Android? Uskoro stiže jedan od best buy modela
Napreduje gradnja gaming centra i studentskog kampusa u Novskoj
Centar gaming industrije
Napreduje gradnja gaming centra i studentskog kampusa u Novskoj
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
Misteriozno zračenje
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje
Kriva procjena
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: "Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje"
Horor u Njemačkoj: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom
Uključena i prijateljica
Užas u bolnici: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom, sve snimao
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćerkice Gabriele
''mamin ponos''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćeri, koja joj jako sliči
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
Tko bi rekao
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
Osijek - Cibalia opet u istoj ligi: Slavonski derbi sljedeće sezone?
Stari rivali
Je li moguće čudo i hoćemo li opet gledati jedan od najvrućih hrvatskih derbija?
tv
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
 

Nastavi čitati

Business
SAD i EU, ilustracija
Stav je jasan

Velika pravila, velike kazne: EU tjera američki Big Tech da se pokori europskom tržištu, a pritisak iz SAD-a sve je manje bitan

piše Branimir Vorša
Business
Volkswagen
Fokus na Njemačku i Europu

VW signalizira skromnija ulaganja do 2030.

piše Hina
Business
Ivona Poljak
Startaj Hrvatska 2025.

Spoj emocija i okusa: Keksići koji podižu raspoloženje i nude predah od rutine

piše Zimo
Business
Fintech, ilustracija
Balint Fischer, Dorsum

Intervju sa stručnjakom za fintech: "AI i fintech neće uništiti banke. Pretvorit će ih u nešto bolje"

piše Martina Čizmić
Business
Amazonov paket, ilustracija
I nije jedini

Amazon platio 180 milijuna eura zbog talijanske istrage o mogućoj poreznoj prijevari

piše Hina
Business
Mark Zuckerberg
Gube novac

Meta mijenja strategiju: Metaverse više nije bitan?

piše Branimir Vorša
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima