zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

“Da smo znali što sve Startaj Hrvatska pruža, prijavili bismo se i ranije. Bilo bi nam lakše krenuti.”

Na spomen čaja, većina ljudi pomisli na vrući napitak koji se pije u hladno doba godine. No, znate li da postoji i “fermentirani čaj” koji ima izvrstan okus, zdrav je i brzo gasi žeđ?

Martina Čizmić | 20.11.2021. / 08:37 komentari

Podijeli

EKIPA Kombucha
EKIPA Kombucha (Foto: Nova Studio)

Galerija

  • EKIPA Kombucha
  • Kombucha
  • +0 EKIPA Kombucha - 2

tri vijesti o kojima se priča MRI mozga, ilustracija Mnogi nisu svjesni Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti Waymovi robotaksiji, ilustracija Neočekivani problemi Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom Umjetna inteligncija čuva tajnu, ilustracija Zanimljivo i zabrinjavajuće Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom

Jeste li čuli za kombuchu? Znate li uopće što je to? Ako niste, nema problema. Ni naši sugovornici nisu uvijek bili upoznati s kombuchom, a da ste im prije pet godina rekli da će proizvoditi i prodavati kombuchu u Hrvatskoj, vjerojatno bi se dobro nasmijali.

No, upravo je kombucha povezala troje starih prijatelja - Maria Likara, Roka Romića, Zdravka Džeba i jednu Filipinku, Almiru Tumpap Espinu i omogućila im da krenu zajedno u neobičan poduzetničkih pothvat.

Ali krenimo od početka.

Što je to uopće kombucha i zašto je tako popularna u svijetu?

Džeba: Kombucha je blago gazirani, fermentirani čaj, reskog okusa i niskog udjela šećera. Bogata je organskim kiselinama, probiotskim bakterijama i vitaminima B skupine te ima mnoge dobrobiti na naše zdravlje. Nastaje fermentacijom zelenog i crnog čaja u koji se dodaje kombucha kultura, a koju čine „dobre bakterije“ i kvasac nahranjeni malom količinom šećera.
Popularna je u svijetu jer je je idealna alternativa prezaslađenim napitcima na tržištu. Ona sadrži do četiri puta manje šećera nego klasični sokovi na tržištu. Također, obiluje i organskim kiselinama koje su zaslužne za prepoznatljiv „kiselkast“ okus kombuche. Najvažnija prednost leži u procesu fermentacije, kojim nastaju “dobre bakterije” s probiotskim svojstvima, a one pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunološki sustav. Vitamini B skupine i vitamin C dopunjavaju njene blagodati, a doprinosi i detoksifikaciji organizma. Naša kombucha je bez konzervansa, umjetnih bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, a i bez glutena.
Zbog svega ovoga jako je popularna prvenstveno kod ljudi koji paze na svoje zdravlje, a njih je sve više, pogotovo u svijetu.

Kako ste došli na ideju o proizvodnji takvog napitka u Hrvatskoj?

Romić: Na ideju je prvi došao Mario, tijekom života i rada u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, neprestano je “tupio” o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Kada su Zdravko i Ivona otišli u posjet Australiji, oduševili su se okusom i širinom izbora. Tada se počela rađati ideja o Marijovom povratku i Almirinom dolasku u Hrvatsku te pokretanju proizvodnje, kako bi domaće tržište upoznalo piće koje je u Australiji, na dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već postalo hit.

Kako uopće izgleda vaš proizvodni proces? Koliko dugo cijeli proces traje? Ima li kakve specifičnosti? Neke posebne sastojke i gdje ih nabavljate?

Likar: Kombucha je u osnovi osvježavajući fermentirani čaj. Najprije se, laički rečeno, skuha čaj. Mogu se koristiti crni, ili zeleni čaj, a moguće ih je i kombinirati. Potom se čaj zasladi šećerom, ali ne kako bi bio sladak za potrošače, nego kako bi poslužio kao hrana kombucha kulturi, koju čine „dobre“ bakterije i kvasci. Nakon što se doda kultura, čaj se ostavi da fermentira pet do sedam dana, ovisno o okusu kojeg želite postići. Što duže fermentira, postaje kiselija. Naposljetku nastaje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrjepljujući napitak. Možemo reći kako tu završava nastanak “Classic” okusa. Kako bismo ljubiteljima ponudili i dodatne okuse, u klasičnu bazu dodajemo bobičasto voće, cvijet bazge, ili đumbir i kurkumu. Ako se odlučite na pravljenje kombuche kod kuće, to je više-manje cijeli recept. Samo je na vama da pronađete omjere sastojaka koji najviše odgovaraju vašem nepcu.
Uz još niz tehnoloških procesa, kojima postižemo standardizaciju okusa te potreban životni vijek proizvoda, potrebno nam je oko dva tjedna da proizvedemo jednu seriju kombuche.

Kombucha Kombucha (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko je zapravo komplicirano krenuti u proizvodnju takvog jednog napitka? Gdje su najveći izazovi - u samoj tehnologiji proizvodnje, sastojcima, pakiranju?

Almira : Imali smo mnogo pokušaja tijekom razvijanja recepata i okusa. Kod pripreme kombuche vrijeme je vaš prijatelj, ali i vaš neprijatelj. Potrebno je vrijeme kako bi se kompletirao fermentacijski ciklus i postigao savršen okus - optimalan odnos slatkog i kiselog. Kada vam treba još proizvoda, to nije poput soka za kojeg pomiješate vodu i sirup pa svoj proizvod imate gotov unutar sat vremena, ili manje.
Ako niste pripremili dovoljno kombuche, morate ponovo čekati pet do sedam dana, kako biste imali svježu novu seriju proizvoda. Sve se radi ručno: od čišćenja opreme, preko mjerenja sastojaka do kušanja. 
Ako radite kombuchu kod kuće za vlastite potrebe, malo toga može krenuti po zlu, ukoliko se držite osnovnog recepta. Međutim, ukoliko proizvodite za šire tržište, onda je to potpuno druga igra. Pravo je umijeće samo s prirodnim sastojcima te bez pasterizacije postići životni vijek proizvoda od šest mjeseci, ali to su ipak tehnološki procesi čije poznavanje razlikuje kućne majstore od profesionalnih proizvođača.

Jeste li se susretali s kakvim izazovima u "administrativnom dijel" - dozvolama, certifikatima...? Možete li nam malo opisati taj proces? Koliko je kompliciran? Jeste li gdje bili zapeli i kako ste riješili eventualne probleme? Što je bilo najteže? Koliko ste puta morali objašnjavati što je to kombucha?

Džebo: Svjesni smo da je noćna mora za većinu poduzetnika upravo taj administrativni dio i od starta smo pokušali biti što profesionalniji vezano za to, ali realno dok nismo krenuli u priču Startaj Hrvatska, nismo ni znali koliko još imamo posla s kompletnom papirologijom.
Stručni tim SPAR-a tu nam je naveliko pomogao i za to smo im beskrajno zahvalni. Ukazali su nam na mnoge naše nedostatke i pomogli u realizaciji istih. Od prvog dana su bili tu za bilo kakva naša pitanja i smatramo da bez tih savjeta i smjernica ne bi bili tu gdje smo danas.

Almira: U cijelom ovom Startaj Hrvatska dijelu najteže nam je bilo upravo to, pohvatati sve savjete stručnog tima SPAR-a i realizirat ih. Sjećam se kad su došli na audit, nitko od nas nije ponio ni papir ni olovku, a kad su krenuli nabrajati što sve moramo napraviti, molili smo za dodatni papir.
Romić: Ljudima nikako da sjedne ime kombucha u uho i mislimo da ćemo doživotno ljude ispravljati da nije kambucha nego kombucha.

Kako ste se uopće odlučili prijaviti za projekt "Startaj Hrvatska"?

Likar: Pratili smo prošlu sezonu i vidjeli da bi to bila idealna prilika i za nas. Kao mali i mladi poduzetnici s ne baš puno iskustva, vjerovali smo da kroz ovaj projekt možemo dobit željeno znanje i iskustvo koje nam je potrebno da dignemo našu firmu i brend na puno viši nivo. Također, vidjeli smo da je ovo odličan projekt za nas koji će nam može pomoći u širenju glasa o kombuchi jer da bi ljudi konzumirali ovo piće, moraju čuti za njega, a kroz ovaj projekt to se i dogodilo.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme kupci sve više traže zdrave proizvode, kakve su povratne informacije od vaših kupaca? Što im se najviše sviđa?

Džebo: Mnogi već i u Hrvatskoj, kada odu u dućan ili sjednu u kafić, žele popiti nešto bezalkoholno, a da to nije mineralna voda, ili neko preslatko piće. Kombucha je, osim što je zdrava i ukusna, upravo odlična za gašenje žeđi.
Sve više naših sugrađana nastoje paziti što unose u svoj organizam, a trenutna situacija s epidemijom COVID-19 će i mnoge koji do sada nisu razmišljali o svojem zdravlju potaknuti na promjenu prehrambenih navika.
Osim toga, na razini cijele EU se polako donose ograničavajući propisi koji će šećer učiniti “duhanom 21. stoljeća”. 
Povratne informacije naših kupaca su predivne, nismo očekivali tako puno podrške i zahvalni smo i za to. Najviše im se sviđa što ovakvu vrsta pića još nisu probali i ne mogu je usporediti ni s jednom drugom.

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Romić: Iskreno ne bi ništa mijenjali. Voljeli bi da nismo započeli ovu priču u vrijeme ove pandemije, ali na to možemo utjecati.
Likar: Ja bih promijenio jednu stvar, a to je da bi se prijavio ranije na projekt Startaj Hrvatska. Uz ove savjete i smjernice koje smo dobili od tima Nove TV i SPAR Hrvatska zasigurno bi nam bio lakši početak naše priče.

EKIPA Kombucha EKIPA Kombucha - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod brendom Ekipa Kombucha?

Likar: Željeli bismo u budućnosti napraviti i sezonske, limitirane serije okusa kao što su jabuka i cimet za zimu, ili pina colada za ljeto. Mogućnosti su beskrajne.

Romić: Neka prvo Hrvati upoznaju i zavole kombuchu i ovih 4 okusa, onda ćemo se baciti i na druge proizvode.

Ne propustite sedmu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju u 18.15 na Novoj TV .

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Nova smrtonosna bakterija koju prenose krpelji širi se među psima i zabrinjava znanstvenike
Postoji li opasnost i za čovjeka?
Nova smrtonosna bakterija koju prenose krpelji širi se među psima i zabrinjava znanstvenike
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Dvojac osmislio lažni program ulaganja u kriptovalute i ukrao gotovo pola milijuna eura
Tijekom dvije godine
Dvojac osmislio lažni program ulaganja u kriptovalute i ukrao gotovo pola milijuna eura
Zagreb domaćin Science Communication Foruma: Spajanje znanosti, politike i javnosti
Znanost i javnost
Zagreb domaćin Science Communication Foruma: Spajanje znanosti, politike i javnosti
Jesmo li spremni na dolazak računala koja su napravljena od moždanog tkiva?
Tehnologija koja je u uzletu
Jesmo li spremni na dolazak računala koja su napravljena od moždanog tkiva?
Dobili ste "Obavijest o pozivu policije"? Evo što trebate napraviti
Još jedna prijevara
Dobili ste "Obavijest o pozivu policije"? Evo što trebate napraviti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Nije bio spreman na to
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
Komet 3I/ATLAS
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
Kadirov kaže da čeka naredbu za početak rata s Europom: "Sve će brzo završiti"
SPREMAN JE
"Čekamo naredbu! Sve će se brzo završiti": Putinov saveznik spreman za rat s Europom
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Nije bio spreman na to
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila Iran na Svjetskom pvenstvu
što je ovo bilo?
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila protivnika na Svjetskom prvenstvu
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
NEUSPJELI POKUŠAJ
MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
Kumovi: Hoće li anonimna dojava pokrenuti lavinu problema?
KUMOVI
Kumovi: Hoće li anonimna dojava pokrenuti lavinu problema?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
novac
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
 

Nastavi čitati

Business
WhatsApp
Financial Times otkriva

EU sprema novu antimonompolsku istragu protiv Mete, ovog puta zbog AI

piše Branimir Vorša
Business
Dario Amodei, Anthropic
Možda već sljedeće godine

Hoće li prestići OpenAI? Još jedna AI kompanija planira izlazak na burzu

piše Hrvoje Jurman
Business
Cookie Box - Ivona Poljak
Startaj Hrvatska 2025.

Završna priča sezone donosi spoj slatkog i dizajna

piše Zimo
Business
Temu i Shein, ilustracija
Sve veći problem

Cunami kineskih paketa mogao bi pomesti europske trgovce

piše Hina
Business
Span Cyber Security Arena
Novo izdanje, novi predavači

Span Cyber Security Arena 2026. u Hrvatsku dovodi vodeće stručnjake za kibernetičku sigurnost

piše Zimo
Business
Nikola Kapraljević
Druga akvizicija ove godine

Infinum novom akvizicijom ulazi u područje kibernetičke sigurnosti

piše Martina Čizmić
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima