Dan i noć na PMF-u 2020. u maniri "brže, više, jače"!

Tijekom Dana i noći na PMF-u će se održati više od 150 popularizacijskih predavanja, interaktivnih radionica, izložbi i vođenih obilazaka otvorenih svima - od malih do najstarijh.

Martina Čizmić | 18.02.2020. / 11:20

Djeca u znanosti (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u petak 3. travnja 2020. od 10 do 22 sata organizira manifestaciju Dan i noć na PMF-u.

Dan i noć na PMF-u najveći je jednodnevni festival prirodoslovlja i matematike te najveći festival znanosti jednog visokog učilišta u Republici Hrvatskoj, a namijenjen je budućim studentima PMF-a, kao i svoj zainteresiranoj javnosti.

Manifestacija će se održavati na osam lokacija PMF-a, a njezin je program sastavljen od sedam dijelova: Noć biologije, Fizika danas, Otvoreni dan kemije, Otvoreni dan geologije, Geofizika uživo, Otvoreni dan geografije i Otvoreni dan matematike.

Ovogodišnja su tema manifestacije Olimpijske igre. U duhu olimpijske godine i Olimpijskih igara u Tokiju, Dan i noć na PMF-u predstavlja znanstvene olimpijske krugove. Sedam odsjeka PMF-a "natjecat" će se za pažnju posjetitelja s najzanimljivijim informacijama. Koji su kukci rekorderi u našem okolišu? Koje su najveće olimpijske kontroverze? Kako nastaju olimpijske medalje? Što je doping?, samo su neka od pitanja s kojima će se pozabaviti ovogodišnja manifestacija u čitavu nizu predavanja i radionica.

Cilj je manifestacije u više od 150 popularizacijskih predavanja, interaktivnih radionica, izložbi i vođenih obilazaka približiti znanost javnosti, potaknuti mlade na istraživanje te posjetiteljima svih uzrasta predstaviti ljepotu i zanimljivost prirodoslovlja, matematike i računarstva, kao i njihovu presudnu važnost za razvoj društva. 

Sklonost prema prirodoslovlju treba razvijati svakodnevno te u redovitim oblicima rada s djecom; institucionalno u školama, ali i izvan institucija. Zbog toga su jako važna vidljiva događanja poput Dana i noći na PMF-u. Na ovakvim se događanjima može izravno vidjeti kako funkcioniraju istraživanja u znanosti te kako znanost nastaje. To je jedinstvena prilika za obilazak laboratorija u kojima se razvijaju buduća svjetski važna znanstvena dostignuća. Na Danu i noći na PMF-u osim što se odgovara na pitanja, i postavlja se puno pitanja na koja djeca mogu odgovoriti vlastitim istraživanjima. S druge strane, i sami znanstvenici mogu dobiti ideje o tome što istražiti, kaže dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

I ove će godine više od tisuću profesora, studenta i djelatnika PMF-a uvesti posjetitelje u laboratorije, praktikume, učionice te im na zanimljiv i poučan način približiti znanost.

Više informacija nalazi se i na službenoj mrežnoj stranici manifestacije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti