Danas se održava najveća Appleova developerska konferencija, evo što možemo očekivati

Jesu li glasine bile istinite i što su još pripremili u Appleu, saznat ćemo u prijenosu uživo iz Apple Parka u Cupertinu od 18:30 sati.

Martina Čizmić | 05.06.2023. / 12:00

Tim Cook (Foto: Afp)

Apple svake godine u lipnju održava svoju konferenciju posvećenu developerima - WWDC. Uz to što predstavlja u kojem će se smjeru kretati razvoj njihovog operativnog sustava i ključnih aplikacija, uvijek predstavi (ili barem najavi) nove proizvode.

Očekuje se da će konferenciju otvoriti šef Applea, Tim Cook i svijetu predstaviti nekoliko zanimljivih uređaja o kojima posljednjih mjeseci kolaju različite glasine. Što je od tih glasina točno, saznat ćemo 5. lipnja u 18:30 po hrvatskom vremenu kad konferencija započne, a mi smo za vas okupili najzanimljivije informacije koje su trenutno dostupne.

Meta Quest Pro Uoči predstavljanja Appleova VR uređaja saznali smo detalje i o nadolazećem Metinu uređaju za virtualnu stvarnost

Appleove naočale za proširenu i virtualnu stvarnost

O ovom se uređaju šuška već godinama i ako se ostvare najave o njihovom predstavljanju na WWDC-u, to bi ujedno mogao biti Appleov proizvod godine. No, iz Applea i dalje šute o njihovom postojanju pa dok ih ne ugledamo na pozornici, treba sve glasine uzeti s malo rezerve.

Glasine, međutim, govore kako bi se naočale trebale zvati "Reality Pro", svojim izgledom podsjećati na skijaške naočale, a trebale bi imati i fizički kotačić kojim bi se korisnik prebacivao iz virtualne u "pravu" stvarnost. Navodno će biti opremljene s mnoštvom senzora kako bi mogle pratiti pokrete ruku i tijela, ali i oči korisnika. S unutarnje strane naočala trebao bi se naći dva Micro OLED ekrana 1,41 inča u dijagonali s 4000 PPI. Za pokretanje uređaja navodno bi se koristio Appleov čip, M2 sa 16 GB RAM-a, a imao bi bateriju koja bi kabelom trebala biti povezana sa samim naočalama.

Ono što bi mnoge moglo odvratiti od kupovine ovog uređaja je cijena od oko 3000 dolara.

Sigurno je da slušalice neće biti odmah dostupne kupcima. Naime, poanta predstavljanja ovakvog novog uređaja na developerskoj konferenciji, je upravo da se zainteresiraju developeri ne bi li razvili aplikacije za taj uređaj. Jer budimo realni - ni iPhone ne bi bio to što je, da nije bilo aplikacija za njega.

Tim Cook Umjetna inteligencija stiže i u buduće Appleove proizvode

Jesu li glasine bile istinite i što su još pripremili u Appleu, saznat ćemo u prijenosu uživo.

Novi MacBook Air

Iako su sve oči usmjerene prema naočalama za virtualnu stvarnost, očekuje se i predstavnjanje nove verzije MacBook Aira. Ovaj je uređaj dugo imao standardni zaslon od 13 inča, a nova bi verzija trebala imati nešto veći, od 15 inča.

I ovaj bi uređaj trebao biti opremljen Appleovim M2 čipom, koji se već koristi u prošlogodišnjim modelima MacBook Aira. Hoće li uz ovaj biti predstavljeni još neki modeli, tek ćemo vidjeti.

Nove mogućnosti operativnog sustava

S obzirom na to da je konferencija namijenjena programerima i developerima, naglasak će ipak biti na softveru, odnosno novim mogućnostima budućih izdanja operativnog sustava.

iPhone Poznati analitičar otkrio Appleove planove: iPhone dobiva potpuno nove funkcije

Šuška se da bi svoju premijeru mogao doživjeti iOS 17, koji bi, među ostalim, trebao na pametne telefone donijeti alate pogonjene umjetnom inteligencijom, kao što je Personal Voice, za stvaranje vlastite verzije sintetičkog glasa. Očekuju se i nove mogućnosti za Stage Manager na iPad OS-u, a posebno će biti zanimljivo vidjeti što je napravljeno s operativnim sustavom za pametne satove, watchOS 10.

Otvaranje Appleovog ekosustava?

Nagađa se kako bi Apple mogao programerima predstaviti i neke promjene u iPhone i iPad ekosustavima. Naime, zbog europskog Zakona o digitalnim tržištima, Apple ima do ožujka 2024. da omogući korisnicima preuzimanje aplikacija i izvan Apple App Storea. Iz Applea bi programerima mogli nagovijestiti kakve će to promjene biti i od kad će se primjenivati, jer bi to moglo utjecati i na njihove prihode.

iPhone Novi modeli iPhonea imat će još veće ekrane

Ali to nije sve...

Apple je poznat po "iznenađenjima" koje voli pripremiti korisnicima i programerima, pa nije za isključiti predstavljanje još nekog uređaja ili softvera o kojem se za sad nije znalo ništa.

U svakom slučaju, ako vas zanima što Apple sprema, budite s nama od 18:30 sati i pratite uživo konferenciju WWDC.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti