Umjetna inteligencija stiže i u buduće Appleove proizvode

AI je, naravno, zanimljiva i Appleu, no Tim Cook kaže kako će, zbog brojnih izazova, kompanija oprezno razvijati i implementirati ovu tehnologiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2023. / 09:24

Tim Cook (Foto: Afp)

Tijekom objave posljednjih poslovnih rezultata, Tim Cook odgovarao je na pitanja novinara, a neka od tih pitanja bila su vezana uz trenutačno najveći trend na tehnološkom tržištu - umjetnu inteligenciju. S obzirom na to da je Apple poznat po svojoj tajnovitosti te da ne javnosti ne otkrivaju detalje o svojim planovima prije službenih najava, jasno je kako šef tvrtke nije govorio o konkretnim stvarima koje pripremaju, no ipak je dao do znanja da i Apple ne misli zaostajati previše za konkurentima.

Apple Saznali smo nove detalje o Appleovu uređaju koji bi mogao zamijeniti iPhone

Potencijal ove tehnologije je iznimno velik, naglasio je Cook i podsjetio kako oni već koriste AI u nekim svojim proizvodima poput detekcije sudara i praćenja otkucaja srca. U budućnosti će, naravno, nastaviti s implementacijom te tehnologije u svoje proizvode te će biti zanimljivo vidjeti kakve će sve nove mogućnosti AI donijeti u telefone, satove i druge gadgete s logom Applea.

Kao i mnogi stručnjaci, i Cook je spomenuo kako je potreban oprez pri razvoju ove tehnologije tako da će i oni oprezno pristupiti umjetnoj inteligencije jer i dalje postoje brojni izazovi uz AI koje treba riješiti. A ti izazovi, kako smo vidjeli proteklih mjeseci su brojni - od tzv. haluciniranja, odnosno činjenice da chatbotovi mogu izmišljati informacije, korištenja AI-a za hakiranje pa do masovnih otkaza koji se očekuju zbog umjetne inteligencije.

Apple te probleme s lažnim odgovorima želi izbjeći te se njihov glasovni asistent Siri ne oslanja na odgovore s interneta poput AI chatbotova, što je čak dovelo i do nekih nesuglasica u samoj kompaniji pa su, prema Tech Spotu, trojica inženjera koja su razvijala Siri na kraju napustila Apple i zaposlila se u Googleu.

Krađa automobila Gradonačelnik New Yorka ima genijalno rješenje za problem krađe automobila: Pozvao je građane da koriste maleni Appleov gadget

Cookova kompanija poznata je da ne žuri u praćenju trendova, već prije predstavljanja nekog novog proizvoda, prvo ga želi usavršiti i tek onda predstaviti javnosti. Jedan od takvih primjera su i savitljivi telefoni - iako je većina najvećih mobilnih kompanija predstavila ili su najavili takav uređaj, Cook i ekipa ne žure i čekaju pravi trenutak, a sličnu taktiku mogli bi primijeniti i s AI.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti