Deklasificirani vojni dokument otkriva da je još 2014. godine u Zemljinoj atmosferi izgorio prvi međuzvjezdani objekt otkriven u Sunčevu sustavu

Još 2014. godine na Zemlju je stigao putnik iz duboke unutrašnjosti naše galaksije. Meteor je izgorio u atmosferi, a znanstvenicima je trag da je riječ o došljaku izvan Sunčeva sustava bila njegova ogromna brzina kretanja.

Branimir Vorša | 12.04.2022. / 13:28

Meteor (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Vatrena kugla koja je osvijetlila nebo iznad Papue Nove Gvineje 2014. godine bila je zapravo svemirski objekt iz drugog zvjezdanog sustava, piše u nedavnom dopisu koji je objavilo Američko svemirsko zapovjedništvo (USSC).

Objekt, mali meteorit promjera svega 45 centimetara, udario je u Zemljinu atmosferu 8. siječnja 2014. godine, nakon što je putovao kroz svemir brzinom većom od 210.000 km/h. Riječ je o brzini koja znatno premašuje prosječnu brzinu kojom meteori koji kruže unutar Sunčeva sustava, pokazala je studija o tom objektu iz 2019. godine, koja je objavljena u znanstvenom repozitoriju arXiv.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su pronašli fosil dinosaura ubijenog na dan udara asteroida koji je istrijebio njihovu vrstu sa Zemlje: "To otkriće je apsolutno ludilo"

Ta studija iz 2019. tvrdila je da je brzina malog meteora, zajedno s putanjom njegove orbite, dokazala s 99-postotnom sigurnošću da je taj objekt nastao daleko izvan našeg Sunčeva sustava, vjerojatno iz duboke unutrašnjosti naše galaksije, napisali su autori te studije.

Ipak, rad tih znanstvenika nikad nije recenziran niti objavljen u znanstvenom časopisu jer je američka vlada smatrala da su neki od podataka potrebnih za provjeru njihovih izračuna povjerljivi, piše portal Vice.

Sada su ipak znanstvenici USSC-a službeno potvrdili nalaze tima objavljene 2019. godine. U dopisu od 1. ožujka, podijeljenom s javnošću na Twitteru 6. travnja, general-pukovnik John E. Shaw, zamjenik zapovjednika USSC-a, napisao je da je analiza meteora iz 2019. bila dovoljno točna da potvrdi međuzvjezdanu putanju.

Potvrda vojnih znanstvenika retroaktivno čini meteor iz 2014. prvim međuzvjezdanim objektom ikada otkrivenim u našem Sunčevu sustavu, dodaje se u dopisu.

Otkrivanje objekta prethodilo je otkriću Oumuamue, sada već zloglasnog objekta u obliku cigarete koji se također kreće prebrzo da bi nastao u našem Sunčevu sustavu. No, za razliku od meteora iz 2014. godine, Oumuamua je otkriven daleko od Zemlje i već juri izvan Sunčeva sustava, prema podacima NASA-e.

Amir Siraj, teorijski astrofizičar sa Sveučilišta Harvard i glavni autor studije iz 2019. godine, rekao je za Vice da još uvijek namjerava objaviti originalnu studiju kako bi znanstvena zajednica mogla nastaviti tamo gdje su on i njegovi kolege stali. Budući da se meteorit zapalio iznad južnog Tihog oceana, moguće je da su komadići objekta pali u vodu i od tada se ugnijezdili na morskom dnu, dodao je.

Slika nije dostupna Snaga bila važnija od mozga: Nakon udara asteroida koji je istrijebio dinosaure sisavci su prvo postali veći pa tek onda pametniji

Iako bi lociranje tih ostataka međuzvjezdanih krhotina mogao biti gotovo nemoguć zadatak, Siraj je rekao da se već konzultira sa stručnjacima o mogućnosti organiziranja ekspedicije za njihovo pronalaženje.

Mogućnost dobivanja prvog komada međuzvjezdanog materijala dovoljno je uzbudljiva da se to vrlo temeljito provjeri i razgovara sa svim svjetskim stručnjacima za oceanske ekspedicije za pronalaženje meteorita, rekao je Siraj za portal Vice.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti