Digitalna ogledala za šminkanje stvaraju osjećaj užasa kod potrošača: "To je moje lice. Želim vidjeti dosljednost"

Kad je riječ o iskustvu isprobavanja šminke, čini se da digitalna tehnologija ne može baš zamijeniti pravo, autentično iskustvo potrošača u trgovini, pokazala je nova studija.

Branimir Vorša | 24.11.2022. / 15:36

Djevojka u ogledalu, ilustracija
Djevojka u ogledalu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova znanstvena studija otkrila je da digitalna ogledala za šminkanje povećavaju osjećaj "lažnosti" i neugodnosti te stvaraju želju za "pravim" iskustvom u trgovini među potrošačima.

Istraživanje, čiji je suautor Bayes Business School i koje je provedeno između 2018. i 2022. godine, istražilo je psihološke i sociološke čimbenike potrošačkog iskustva pri korištenju tehnologije šminkanja proširene stvarnosti (AR). Posebno je istražena uloga koju digitalna ogledala za šminkanje imaju u jačanju ljudske mašte i njihove percepcije samih sebe.

Slika nije dostupna Uskoro počinje proizvodnja novog Appleova gadgeta koji bi mogao stajati čak 3 tisuće dolara

Autori studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Service Management otkrivaju da iako se pojedinci mogu osjećati ugodno našminkani kada se gledaju kroz normalno ogledalo, ono što vide kad se gledaju u digitalnom ogledalu za šminkanje, upravo je suprotno.

Dobro za maštu, ali...

Potrošači su otkrili da su digitalna ogledala, koja promiču neke ugledne robne marke robne marke, uključujući Charlotte Tilbury, L’Oréal i Amazon, poboljšala njihovu maštu, jer su mogli zamisliti da izgledaju kao njihove omiljene slavne osobe ili kako su izgledali u prošlosti.

Međutim, u usporedbi sa 'pravim' kupovnim iskustvom šminke, AR ogledala su stvorila snažan osjećaj vlastite neautentičnosti. Razlog tome leži u više čimbenika, navodi se u studiji.

Prvo, isprobavanje šminke u trgovini donosi osjećaj užitka, dok gledanje sebe kroz digitalno ogledalo za šminkanje donosi osjećaj 'užasa'.

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Microsoftov HoloLens koji je na testiranju u američkoj vojsci ima velik problem kojeg prijavljuju vojnici koji ga testiraju

Drugo, pojedinci imaju osjećaj neugode kada koriste digitalna ogledala za šminkanje i manje je vjerojatno da će htjeti dijeliti digitalni sadržaj u potrazi za društvenim prihvaćanjem

Nadalje, šminkanje je emocionalno iskustvo, jer se stvarna kupnja šminke u trgovini doživljava se kao putovanje samorefleksije koje je teško usporediti s digitalnim ogledalom za šminkanje.

Naposljetku, pojedinci sebe promatraju kroz objektiv pri čemu se način na koji bi trebali izgledati temelji na zajedničkom online promatranju prijatelja, slavnih osoba ili utjecajnih osoba. Digitalno ogledalo za šminkanje ometa način na koji pojedinci traže to zamjensko "ja".

Strah od sramoćenja

Dok im ove aplikacije i uređaji omogućuju da pošalju svoju transformiranu fotografiju na društvene medije, istovremeno se boje da će ih njihova društvena mreža osramotiti. Dakle, umjesto korištenja AR make-up ogledala za isprobavanje šminke, potrošači radije pronađu make-up influencera, koji dijeli sličnost s njihovim vlastitim izgledom, poput tipa kože ili konture lica i slijede njihove preporuke, navodi se u studiji.

Mojo Lens Pogled u budućnost: Američki startup razvio leću s proširenom stvarnošću

Korisnici digitalnog ogledala za šminkanje za potrebe studije kritizirali su nedostatak proširene stvarnosti u razumijevanju ili poštovanju prema ljudskoj koži, etničkoj pripadnosti ili osjećajima prilikom nanošenja boje na kožu, posebno kod brendova luksuzne šminke. Također su tvrdili da su 'sramotno iznenađeni' kako su izgledali kada su koristili AR ogledala za šminkanje.

Primjerice, iako su izgledali iznenađeno kada su vidjeli AR boje na svom licu, brzo su se posramili svog AR izgleda i jedva bi podijelili svoju AR fotografiju 'privatno' s bliskom obitelji i prijateljima radije, a kamoli da je podijele javno na internetu.

To je moje lice. Želim to osjetiti. Želim isprobati pravu šminku. Želim vidjeti dosljednost...što se tiče šminke, to nije nešto u što mogu vjerovati bilo kakvom virtualnom povećanju bilo čega za odluku poput onoga što ću staviti na svoje lice, rekla je jedna sudionica studije.

Slika nije dostupna Inovativno digitalno iskustvo za promociju prirodnih ljepota Hrvatske

Potrošači moraju biti uključeni

Koautor studije Khaled El-Shamandi Ahmed rekao je da su menadžeri i kreativne tvrtke svijet odvojen od potrošača u iskustvu, dodajući da potrošači moraju biti uključeni kao sukreatori ako se želi postići napredak.

Digitalna ogledala za šminkanje ne produžuju osobno 'ja', već naprotiv, stvaraju osjećaj neautentičnog 'ja' koji može rezultirati neugodom i sramom. To je unatoč istraživanju koje obećava da će AR transformirati iskustvo kupnje potrošača. Ispitanici su pronalaženje prave šminke opisali kao ‘emocionalni proces’ i ‘putovanje’. Ova studija jasno pokazuje da tehnologija, iako moćan i progresivan alat u uslužnom sektoru, također može imati negativan i razoran utjecaj na potrošača. Tehnološke tvrtke i potrošači svijet su odvojeni u smislu očekivanog i percipiranog iskustva digitalne usluge, a menadžeri korisničkog iskustva imaju odgovornost uravnotežiti faktor zabave sa stvarnošću, rekao je Ahmed.

Slika nije dostupna Hoćemo li 2023. dočekivati u "metasvemiru" umjesto na gradskim trgovima?

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti