Pogled u budućnost: Američki startup razvio leću s proširenom stvarnošću

U konačnici, cilj im je podnijeti zahtijev za certifikaciju američkom FDA, što bi im omogućilo izlazak na tržište.

Martina Čizmić | 06.07.2022. / 14:29

Mojo Lens (Foto: Mojo Lens/Vimeo/Screenshot)

Kalifornijski startup Mojo Vision već dugo radi na razvoju leće koja bi nositelju dala dodatne mogućnosti korištenja. A sad su, čini se, uspjeli napraviti prvi prototip koji zaista omogućuje da bacimo pogled u proširenu stvarnost.

Kako je na službenom blogu zapisao CEO Mojo Visiona, Drew Perkins, prototip koji su razvili veličinom se ne razlikuje od klasične leće koja se koristi za poboljšanje vida, no u sebi krije puno više.

Nosio sam Mojoj Lens i na moje zadovoljstvo, otkrio sam da mogu koristiti kompas kako bi se snašao u okolini, pregledavati fotografije i koristiti "blesimetar" za čitanje teksta. Iskusio sam , iz prve ruke, budućnost nevidljivog računarstva, napisao je Perkins.

Slika nije dostupna Mojo Vision predstavio prototip: Proširena stvarnost ulazi direktno u naše oči

Pojasnio je kako se u središtu Mojo Lensa nalazi MicroLED zaslon rezolucije 14 tisuća piksela, a koji ima svega 0,5 milimetara u promjeru.

To je najmanji i najgušći zaslon ikad stvoren za dinamički sadržaj, istaknuo je Perkins.

Osim toga, koriste i posebno razvijeni čip koji sadržava ARM Core M0 procesor i 5GHz radio koji emitira podatke sa leće i prikazuje sadržaj proširene stvarnosti na zaslonu. Osim toga tu je i akcelerometar, žiroskop i magnetometar koji stalno prate pokrete oka, kako bi se sadržaj proširene stvarnosti mogao prilagođavati okolini.

Razvili su čak i jedinstveno intuitivno sučelje koje omogućuje upravljanje sadržajem pomoću pokreta oka.

Iako sam prva osoba koja je nosila naš prototip Mojo Lensa, uskoro će biti mnogo više onih koji će iskusiti "nevidljivo računarstvo", napisao je Perkins te najavio kako će provesti nekoliko kliničkih studija kojima će testirati mogućnosti kako same leće tako i softvera i aplikacija koje prate Mojo Lens. U konačnici, cilj im je podnijeti zahtijev za certifikaciju američkom FDA, što bi im omogućilo izlazak na tržište.

Slika nije dostupna Mogu li pametne leće napokon učiniti proširenu stvarnost korisnom u svakodnevnom životu?

Nadamo se da će Mojo Lense promijeniti živote pojedinaca koji imaju problema s vidom, jer će im omogućiti da obavljaju dnevne poslove koje uzimamo zdravo za gotovo. Na kraju, ovo je alat koji ljudima može pružiti nevidljivog asistenta tijekom dana i omogućiti im da ostanu fokusirani bez gubitka pristupa informacijama koje trebaju kako bi se osjetili sigurni u svakoj situaciji, napisao je Perkins.

Za sad nema informacija o tome kad bi Mojo Lense mogao doći na tržište, kao ni koja bi mu eventualna cijena bila. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti