Mogu li pametne leće napokon učiniti proširenu stvarnost korisnom u svakodnevnom životu?

Na prvi pogled ove kontaktne leće izgledaju kao bilo koje standardne kontaktne leće koje koriste milijuni diljem svijeta. No, u njima se skriva mali ekran, veličine zrna pijeska koji zapravo ima veliku rezoluciju - 70 tisuća piksela.

Martina Čizmić | 18.01.2020. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ako su vam pametni telefoni, zbog svoje veličine, već dojadili i rado biste nastavili koristiti te "pametne značajke", ali oslobodili ruke, možda je pravi odgovor "pametne leće".

Koncept "pametnih leća" koje bi direktno u naše oči donijele sve pametne značajke s naših telefona, a istovremeno i ispravile nedostatke našeg vida, nije ništa novo. Čak se i Google igrao s takvom idejom.

No, Mojo Vision uspio je razviti leće koje, ne samo da su pametne, već i omogućuju nositelju da lako uskoči u svijet proširene stvarnosti.

Google izradio pametne kontaktne leće koje će pomoći dijabetičarima Google izradio pametne kontaktne leće koje će pomoći dijabetičarima

Najveći problem takvih leća činjenica je da podaci iz proširene stvarnosti ulaze u vidno polje korisnika, u trenutku kad on vozi, hoda ili radi nešto drugo. U Mojou su taj problem riješili dodavanjem sloja koji podatke iz proširene stvarnosti prikazuje veoma sitnima. Tako bi u budućnosti korisnici mogli, u stvarnom vremenu primati podatke koji bi im koristili, a ne bi ih ometali. Primjerice, možete li zamisliti navigaciju koja samo vama pokazuje kamo trebate ići i to u obliku strelica koje vam se prikazuju u proširenoj stvarnosti?

Na prvi pogled ove kontaktne leće izgledaju kao bilo koje standardne kontaktne leće koje koriste milijuni diljem svijeta. No, u njima se skriva mali ekran, veličine zrna pijeska koji zapravo ima veliku rezoluciju - 70 tisuća piksela.

Slika nije dostupna Fotografiranje treptajem oka: Samsung patentirao pametne kontakt leće s ugrađenom kamerom

Za bilo koga drugoga, taj je ekran nevidljiv, a korisniku pruža uvid u gomilu informacija.

Ono što posebno impresionira je činjenica da su kreatori, u običnu leću, uspjeli ugraditi i sićušan procesor, senzore i bateriju koja bi trebala izdržati cijeli dan. Leće bi se, poput bežičnih sušalica, mogle puniti tijekom noći u posebnoj zaštitnoj kutijici.

Verzija Mojo Visiona koja je najbliža tržištu cilja korisnike koji imaju problema s vidom. Tako bi, zahvaljujući proširenoj stvarnosti Mojo leće mogle povećati određeni tekst ili pojačati kontrast, ovisno o tome kakvih problema korisnik ima.

Kotaktna leća, ilustracija "Pametne leće" mogle bi promijeniti način na koji ljudi i roboti gledaju svijet oko sebe

A sad i loša vijest. Iako su u Mojou daleko odmakli što se testiranja tiče, još će im biti potrebno nekoliko godina da prođu sve testove i klinička testiranja kako bi dobili dopuštenje za prodaju tih leća.

Za sad se čini kao izvrsna ideja i nešto što bi zaista moglo uvesti proširenu stvarnost u naše živote. Naravno, ako cijena i sve ostalo što ide uz to, bude prihvatljiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti